Circa 90 la sută din angajații din țară sunt nemulțumiți de salariul pe care îl primesc, iar plata salariilor „în plic” continuă să afecteze grav piața moldovenească a muncii. Acestea sunt concluziile studiului „Plata muncii în Republica Moldova”, realizat de Institutul Muncii, la comanda Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), rezultatele căruia au fost puse în discuție marţi, 29 septembrie, în cadrul unei mese rotunde.
La eveniment au participat conducerea CNSM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurile, conducerea Institutului Muncii, lideri şi specialiști sindicali, reprezentanţi ai partenerilor sociali, ai societăţii civile şi ai mediului academic.
Potrivit autorilor studiului, actualitatea acestuia este determinată de interesul şi obligaţiunea CNSM de a răspunde multiplelor interpelări de la lucrători şi angajatori cu privire la caracterul distructiv și confuz al alin. (4), art. 14 din Legea salarizării, nr. 847 din 14.02.2002, care, indirect, facilitează fenomenul achitării salariilor „în plic”.
În cadrul studiului, specialiști şi experţi în materie de salarizare a muncii, din mediul sindical, academic şi de stat au identificat un șir de chestiuni ce trebuie discutate, studiate, promovare prin legi, mecanisme, proceduri, informare, formare, monitorizare, susținute prin acţiuni economice, dar și de control și penalizare.
Petru Chiriac, vicepreședintele CNSM, a menționat că această cercetare prezintă un tablou complex al situației din țara noastră în ceea ce privește plata muncii și scoate la iveală o serie de probleme social-economice care urmează a fi soluționate în cadrul dialogului social.
„Datele studiului arată că pentru 98,7 la sută dintre respondenţi, salariul are o valoare foarte importantă. Totodată, 56,8 % dintre ei consideră că, pentru un trai decent, o familie are nevoie de un salariu de peste 10 mii lei lunar, 26,5% consideră că s-ar descurca cu un salariu între 7,6 mii – 10 mii lei lunar, iar 2,8 la sută din respondenţi ar reuşi să trăiască decent cu un salariu între 2,6 – 4, 6 mii”, a comunicat Liliana Posțan, unul din autorii studiului, şef al Departamentului Cercetare al Institutului Muncii.
Studiul mai relevă că 54,0 % dintre respondenţi constată că venitul lor salarial le acoperă de la 20 la 55 % din cheltuielile gospodăriei, 24,1% dintre respondenţi primesc salarii care le acoperă 50-80% dintre nevoile familiei/gospodăriei, iar 19,3 % dintre respondenţi primesc salarii care le acoperă de la 10 la 20 la sută dintre nevoile familiei/gospodăriei.
În context, datele Biroului Național de Statistică arată că în luna martie 2015, câștigul salarial nominal mediu brut a fost de 4397,3 lei, înregistrând o creştere cu 12,4% faţă de luna martie 2014 şi cu 3,7% faţă de luna precedentă (februarie 2015).
Cei prezenți au discutat despre necesitatea reformării sistemului de salarizare, deoarece cel actual este deseori unul confuz, atât pentru salariați, cât și pentru patroni. Totodată, consideră ei, este necesar să fie stabilit un singur salariu minim pe țară, în mărime de 50-60% din salariul mediu pe economie, cu o ulterioară indexare a acestuia la nivelul indicelui prețurilor de consum.
Pentru realizarea studiului au fost aplicate metodele de cercetare precum focus-grupuri și chestionarea a 500 de persoane. Studiul a fost efectuat în perioada aprilie-mai 2015.
Studiul „Plata muncii în Republica Moldova” poate fi descărcat aici.
Departamentul Informațional al CNSM