Federaţia Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” , succesor de drept în parteneriatul social cu Ministerul afacerilor interne, a semnat la 3 aprilie curent, modificările şi completările Convenţiei Colective de Muncă la nivel ramural pentru anii 2010-2015.
Din partea Ministerului afacerilor interne, Convenția a fost semnată de ministrul, Dorin Recean, iar a Federaţiei Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” – de preşedintele, Mihail Laşcu. Activitatea respectivă se încadrează în măsurile de îmbunătăţire a dialogului şi parteneriatului social în cadrul MAI şi facilitează protejarea drepturilor şi intereselor social-economice ale salariatului.
Astfel, în Convenţie s-au regăsit norme care reglementează faptul că garanţiile prevăzute sunt minime la încheierea Convenţiilor ramurale şi contractelor colective de muncă, acordându-se dreptul de a negocia garanţii mai avantajoase.
De asemenea, Convenţia nominalizată specifică că Inspecţia Muncii a Federaţiei „SINDLEX”, în temeiul art.386 al Codului muncii şi Regulamentul Inspecţiei Muncii a Federaţiei exercită controlul asupra respectării legislaţiei muncii şi altor acte normative în domeniul muncii, în toate subdiviziunile din cadrul Ministerului afacerilor interne, unde sunt organizaţii sindicale.
La compartimentul securitatea şi sănătatea în muncă au fost acceptate completările care prevăd „Cuantumurile sporurilor pentru munca prestată în condiţii nefavorabile, se stabileşte în conformitate cu Regulamentul cu privire la evaluarea condiţiilor de muncă la locurile de muncă şi modul de aplicare a listelor ramurale de lucrări pentru care pot fi stabilite sporuri de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile.
MAI va asigura dreptul Sindicatului de a efectua expertiza condiţiilor de muncă a salariaţilor în scopul determinării influenţei factorilor nefavorabili pentru sănătatea lor. Totodată, va asigură participarea obligatorie a Sindicatului în componenţa comisiilor la cercetarea accidentelor de muncă şi a cazurilor de contractare a bolilor profesionale.
Angajatorii vor comunica Sindicatului despre accidentele produse la unitate şi vor pune la dispoziţia Părţilor copiile proceselor-verbale, cu privire la cercetarea accidentelor de muncă. Prin Convenţia în cauză se acordă dreptul ca salariaţii care folosesc în scop de serviciu mijloacele de transport personale, în baza unui acord comun scris încheiat între angajator şi salariat, pot beneficia de o compensaţie bănească în modul şi mărimea stabilită de lege, de convenţia ramurală şi/sau contractul colectiv de muncă.
Au suferit modificări şi completări articolele ce stipulează concediile de odihnă anuale şi cele suplimentare, obținând îmbunătăţirea garanţiilor sociale.
Dialogul social constructiv şi realizările obţinute sunt rezultatul unui parteneriat social credibil dintre MAI și a Comisiei mixte de consultări şi negocieri colective.
Centrul Informațional al Sindicatelor