Agricultorii cer majorarea salariului minim şi unificarea sistemului de pensionare. Angajaţii în sistemul agricol se simt discriminaţi, în raport cu alte categorii de salariaţi, rata pensiei fiindu-le calculată după o formulă diferenţiată – în baza salariului minim pe agricultură şi nu pe economie. În final, venitul minim al unui pensionar care a muncit pe câmp este de 500 de lei.
Veniturile mici sunt cea mai dureroasă problemă cu care se confruntă agricultorii. De ani de zile, sindicaliştii solicită salarii minime echivalente cu coantumul minimului de existenţă.
Angajaţii din agricultură sunt dublu discriminaţi. Cuantumul pensiei fiindu-le calculat în baza unui sistem diferenţiat, din salariul mediu din agricultură şi nu pe economia naţională. Sindicaliştii cer unificarea sistemului de pensionare. Tot în sectorul agrar se aplică pe larg munca la negru. Şi aici sindicaliştii încearcă să obţină stabilirea unor sancţiuni mai dure pentru antreprenori care, însă, sunt contestate de factorii responsabili.
Nemaivorbind de faptul că agricultura este unul dintre domeniile de activitate unde normele de securitate nu sunt tocmai norme. Iar accidentele de muncă sunt foarte frecvente. Şi asta pentru tehnica agricolă este învechită. Pentru utilaj nou este nevoie de investiţii serioase de care agricultorii nu dispun. În mare parte, nici subvenţiile promise de autorităţi nu ajung la cei mai săraci.
Şi piaţa de desfacere a mărfurilor agricole este în detrimentul agricultorilor. Piaţa locală este prea mică iar peste hotare nu există acces.
Sursa.