Reprezentantele structurilor de femei din cadrul centrelor sindicale naționale din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina, Rusia și Republica Moldova și-au dat întâlnire la Chișinău, în zilele de 21-23 septembrie 2016, pentru a face schimb de experiență, a-și spori calificarea profesională sindicală și pentru a se informa despre cele mai noi metode de protecție socială salariaților, în special a femeilor.
În cadrul seminarului, femeile sindicaliste au discutat despre prioritățile Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) pe domeniul egalității de gen, motivarea și participarea femeilor în activitatea sindicală, comunicarea – o competență de bază a creșterii profesionale a femeilor și femeia – lider a organizației sindicale.
Totodată, participantele la întrunire au accentuat necesitatea promovării femeii în societate, în special în funcții de conducere, la procesele decizionale și de planificare, acesta fiind unul din obiectivele importante ale activității tuturor structurilor sindicale ale femeilor.
Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a menționat că Moldova nu a fost aleasă întâmplător ca destinație pentru această reuniune. ”A fost o provocare și o încurajare pentru noi, ce ne motivează să fim mult mai active. Avem ce împărtăși colegelor noastre și, totodată, vrem să auzim din experiența lor, cum reușesc să-și promoveze interesele la ele acasă”, a spus Rotaru.
Potrivit ei, femeile trebuie să-și conjuge eforturile în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă, pentru că acestea sunt, în mare parte, specifice pentru toate țările.
La rândul său, Olga Nicolae, consilier politic în cadrul Consiliului Pan-European al Sindicatelor (PERC- ITUC), a apreciat că Consiliul de Femei din cadrul CNSM este o structură sindicală foarte activă în domeniul promovării femeii, mai ales pe dimensiunea de gen. ”La această activitate sunt prezente multe femei tinere, care nu au încă suficientă experiență în domeniu. Este foarte important ca participantele să-și cunoască drepturile pe care le au și să le poate aplica în practică. Un alt obiectiv al sindicalistelor este și promovarea femeilor în funcții de conducere. Evident, este un proces dificil, dar care poate fi realizat prin sporirea solidarității între femei”, a spus Nicolae.
Prezent la deschiderea lucrărilor seminarului, Oleg Budza, președintele CNSM, a opinat că nu toate normativele și directivele europene sunt loiale protecției sociale a femeilor. De aceea, unul din scopurile acestei reuniuni este de a face schimb de experiență, de a identifica cele mai bune practici și de a găsi căile de implementare a acestora , în dependență de necesitățile fiecărei țări în parte. ”Dacă femeile vor fi protejate, va fi în siguranță instituția familiei, iar țara va prospera”, a conchis liderul sindical.
Seminarul a fost organizat de PERC-ITUC, în comun cu Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung și CNSM.
Galerie foto
Vezi mai multe imagini pe pagina noastră de Facebook AICI.
Departamentul mass-media și relații internaționale