Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Între boală, sărăcie lucie şi lupta pentru a supravieţui

12.04.2013

ba1

Situaţia persoanelor în etate din Republica Moldova este una dezastruoasă – au o pensie mizerabilă, majoritatea sunt bolnave şi se simt uitate de către cei din jur. Bucuriile lor sunt puţine, mai ales că nu toţi au pe cineva care să le fie aproape şi care să le uşureze bătrâneţile. Şi dacă-i au, sunt şi mai nefericiţi pentru că, spun bătrânii, le impun şi lor povara sărăciei şi ananghiei.

Într-o atare stare am găsit-o pe mătuşa Aculina Gaiu, o bătrânică de 74 ani, din satul Mireşti, raionul Hânceşti. O perioadă îndelungată ea a fost țintuită la pat, neputând să-şi mişte picioarele. Acest lucru nu o împiedica însă să facă ce ştie mai bine – să croşeteze şi să împletească. Mătuşa Aculina este cunoscută în sat ca o foarte bună gospodină meşter popular. În urmă cu câteva luni mătuşa Aculina a suferit un atac cerebral, în urma căruia partea dreaptă a corpului a rămas paralizată. Acum ea aproape că nu vorbeşte, nu mai poate croşeta, împleti şi nici chiar să-şi spele singurică ochii dimineaţa. Ceea ce mai poate face e să asculte ştirile la radioul de pe marginea scaunului, care, apropo, este de¬fectat şi cu greu poţi desluşi cele spuse. Chiar dacă nu poate vorbi bine, totuşi i-au reuşit unele articulaţii. Spune că vrea să moară. „Nu numai eu mă chinui deja de zece ani, ci şi fiica mea şi nepoţii, de ce nu mă ia Dumnezeu la el?”, spunea bătrâna în timp ce din ochii îmbătrâniţi de vreme i s-a scurs o lacrimă. Sărăcie lucie în familia Gaiu, care toată viaţa a muncit la tutun. Pentru această muncă, deloc uşoară, statul a răsplătit-o cu o pensie de doar 700 de lei.

Bogaţii devin mai bogaţi, iar săracii – mai săraci

O mică bucurie în plus i-au constituit cele câteva sute de lei acordate lunar pentru sezonul de iarnă. Familia Gaiu a primit 200 de lei lunar, ajutor să-şi cumpere lemne şi cărbuni. „Noi ne străduim s-o ajutăm cum putem. Îi mai ducem haine, de mâncare, uneori şi bani după posibilităţi”, a menţionat asistentul social din sat, Aurelia Vrancea. Şi asta în condiţiile în care o tonă de cărbuni costă 2650 de lei, iar un m3 de lemne costă 800 de lei. Dacă trebuie să încălzească o locuinţă de aproximativ 20 m2, atunci sunt necesari patru m3 de lemne. Respectiv, pentru perioada rece a anului ţăranii trebuie să scoată din buzunare între 3000 şi 6000 de lei. Ajutorul social de 600 de lei pentru mătuşa Aculina nu i-a ajuns nici măcar de lemne, nu şi de cărbuni. Fiica Ana, sfătuită de asistentul social din sat, a încercat de mai multe ori să obţină un ajutor social mai mare pentru mama sa, eforturile au fost zadarnice însă. „Nu ştiu de ce a primit gradul II de invaliditate, am străbătut drumul la raion de nenumărate ori, dar fără rezultate…”, a menţionat fiica bătrânei. După spusele femeii, în satul Mireşti există persoane care sunt sănătoase, se pot mişca şi trăiesc bine, dar primesc indemnizaţii pentru invaliditate de gradul I.
Are cine o îngriji pe mătuşa Aculina, dar nu are cu ce. Fiica Aculinei Gaiu are patru copii şi e mamă singură. Soţul a părăsit-o demult refugiindu-se în băutură. Căsuţa bătrânească în care locuiesc cu toţii se risipeşte văzând cu ochii. Au suportat cu greu perioada rece a anului. „Ne-au chemat la primărie să primim ajutor cărbuni. Dar când m-am dus, unii bărbaţi ajunşi primii au strâns deja tot ce era mai bun. Eu am reuşit să adun un săcuşor de fărâme de cărbuni. Şi cu ei am făcut economie toată iarna”, ne-a mărturisit fiica bătrânei. Mai mult, starea precară şi imobilizarea la pat a bătrânei Aculina, nu îi permit fiicei să se mişte de lângă ea şi respectiv să meargă undeva să lucreze. „Nu poate nici să bea apă singură, o hrănim cu linguriţa”, a mai adăugat femeia. Mătuşa Aculina are nevoie de scutece, care din lipsa banilor familia nu şi le poate permite. În timp ce discutam, nepotul mai mic al bătrânei a venit de la şcoală şi şi-a anunţat mama şi bunica că l-a întâlnit pe drum pe un consilier de la primărie, care i-a spus că s-a mărit pensia cu 50 de lei, şi că mama trebuie să meargă s-o ridice. Bucuria şi speranţa din ochii celor două femei a devenit incomensurabilă. Cei 50 de lei adăugaţi la pensie păreau să fie un lingou de aur care le va soluţiona toate problemele. „Acum voi putea să cumpăr măcar varză şi cartofi ca să fac un borş”, a subliniat fiica mătuşei Aculina, vădit mulţumită.
Borşul este mâncarea aproape zilnică a familiei Gaiu, uneori cu cartofi, alteori doar cu varză. Au şi o bucăţică de pământ, pe care Ana îl munceşte vara, atunci când copiii nu merg la şcoală şi au posibilitatea să stea cu bunica. Unicul venit al familiei este pensia bunicii care trebuie să acopere toate necesităţile.

ba2

Ajutorul social oferit pentru iarnă nu le ajung bătrânilor nici măcar o lună să se încălzească

Potrivit lui Sergiu Iurcu, şef adjunct al Departamentului protecţie social-economică din cadrul CNSM, Aculina Gaiu ar trebui să beneficieze de ajutor social permanent din partea statului. „Acest ajutor se calculează reieşind din venitul global al familiei. Dacă e să analizăm la rece situaţia creată, atunci reiese că ajutorul social pentru familia Gaiu ar trebui să depăşească suma de 1000 de lei lunar”, a mai adăugat domnia sa.
Nu numai mătuşa Aculina se plânge însă de pensia mică care nu îi asigură un trai decent la bă-trâneţe. În satul Mireşti locuiesc 1351 de persoane dintre care 160 sunt pensionari. Pensia tuturor oscilează între 600 şi 700 de lei. Majoritatea din ei sunt bolnavi, nu are cine îi îngriji, iar locuinţele îmbătrânesc odată cu ei risipindu-se văzând cu ochii. Sistemul actual de pensii este un subiect extrem de sensibil, în mare parte din cauza ineficienţei politicilor sociale şi economice promovate de stat.
Experţii spun însă, că acesta este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă astăzi guvernele lumii, iar Republica Moldova nu face excepţie. Nu au fost create condiţii pentru continuarea reformelor în domeniul pensiilor. Există serioase cauze de ordin demografic, migraţional şi social care demonstrează că accelerarea mişcărilor în sistem este necesară. Totuşi, răspunsul la întrebarea de ce sunt pensiile mici, este „deoarece şi salariile sunt mici”. În Republica Moldova pachetul social se clatină. Potrivit şefului adjunct al Departamentului protecţie social-economică din cadrul CNSM, Sergiu Iurcu, odată cu abrogarea Legii cu privire la protecţia socială specială a unor categorii de populaţie, în 2010 lucrurile s-au înrăutăţit considerabil. Bonusuri şi indemnizaţii adăugătoare nu mai sunt oferite, iar de ajutor social beneficiază unele persoane care au mai puţină nevoie de el. Pensionarii care întradevăr trăiesc în mizerie ajung să-şi numere zilele care le-au mai rămas şi care după cum povestesc ei, trec mai greu decât anii.
Сea mai mică pensie din spaţiul european
Deşi tindem spre UE, Moldova nu poate fi comparată cu alte state din spaţiul european la capitolul mărimea pensiei minime, diferenţele sunt extrem de mari. Spre exemplu, în Irlanda pensia minimă pe anul 2010 era de 460 euro, în Franţa 680 de euro, în Grecia de peste 500 euro, Spania 700 de euro, iar în Luxemburg 1500 de euro. În Austria pensia minima obligatorie variază de la 700 până la 1200 de euro, la care se adaugă un supliment de 80 de euro pentru fiecare copil până la absolvirea facultăţii. Practica Europeană arată că pachetul social este bine înzestrat cu facilităţi şi bonusuri. Şi la noi în ţară au fost indexate de la 1 aprilie curent pensiile cu 6,75 %. Astfel că pensia medie pentru limită de vârstă de la 1 aprilie 2013 constituie 1054,22 lei. Cu toate astea, chiar şi cu indexările efectuate, pensionarii rămân cu venituri mult mai mici decât minimul de existenţă, care constituie în jur de 1400 de lei.

! Dacă vă confruntaţi cu aceiaşi problemă, iar drepturile vă sunt încălcate, aşteptăm reacţiile dumneavoastră la adresa redacţiei.

Rodica VÎLCU

r.vilcu@vocea.md

Foto: Rodica VÎLCU