La 16 august curent membrele Consiliului de Femei al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit în ședință. Sindicalistele au discutat despre sistemul de asigurări sociale din Republica Moldova și particularitățile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016, propunerile de modificare a Legii 289 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, precum și despre activitatea Consiliului de Femei în I semestru a anului 2016.
Un subiect de dezbateri în cadrul ședinței a fost concediul paternal de 14 zile calendaristice acordat taților la nașterea copiilor. Femeile sindicaliste s-au arătat nedumerite de faptul că, deși modificările respective la Codul Muncii au intrat în vigoare încă la 27 mai 2016, stabilind că pe perioada concediului paternal salariatului i se va acorda o indemnizaţie paternală care nu poate fi mai mică decât mărimea salariului mediu cuvenit pentru perioada respectivă și care va fi achitată din fondul de asigurări sociale, cadrul normativ pentru implementarea și buna funcționare a acestora așa și nu a fost creat până în prezent. Prin urmare, tatăl copilului nou-născut poate beneficia de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice, care se acordă în baza unei cereri în formă scrisă, în primele 56 de zile de la naşterea copilului, însă nu poate beneficia, deocamdată, de îndemnizația cuvenită. Această lacună trebuie înlăturată cât mai curând, pentru că oamenii sunt dezorientați, consideră sindicalistele.
Liuba Rotaru, președinta Consiliul de Femei, s-a referit și la o neclaritate din Legea 289, care prevede că pentru stabilirea îndemnizației de maternitate actele pot fi depuse de ambii părinți, pe când pentru cea de îngrijire a copilului – doar de mamă. ”Noi am abordat această problemă de multe ori și ne bucurăm că, în sfârșit, în urma discuțiilor purtate, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a reacționat. Astfel, începând cu 15 septembrie curent, actele respective vor putea fi depuse online, pe site-ul CNAS, eliberând mamele de povara de a sta cu copii în brațe la cozile de la ghișeele caselor teritoriale”, a spus ea.
Totodată, Rotaru a informat despre intrarea în vigoare, începând cu 1 septembrie 2016, a modificărilor la Legea 190 cu privire la veterani, care prevăd că rudele de gradul I ale persoanelor decorate post-mortem cu ordinele „Ordinul Republicii” şi „Ştefan cel Mare” vor primi o alocaţie lunară de 500 de lei. Alocaţia nominală se plăteşte soţiei sau soţului, după caz, iar în cazul lipsei acestora – mamei persoanei decorate post-mortem. În cazul lipsei soţului/soţiei şi a mamei, alocaţia nominală se achită tatălui.
În cadrul ședinței, sindicalistele au discutat și despre propunerile de modificare și completare a Legii 289 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, care au fost înaintate recent Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei. Printre ele putem menționa calcularea prestațiilor de asigurări sociale din salariul calculat și nu doar din cel achitat, cum a propus anterior ministerul, astfel încât netransferarea contribuției de asigurări sociale de stat de către angajator să nu afecteze mărimea îndemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă și a altor prestații de asigurări sociale.
Departamentul mass-media și relații internaționale