Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliști și experți internaționali au discutat despre necesitatea implementării documentelor de politici internaționale

15.09.2016

site2

Standardele Internaționale și Europene ale Muncii în cadrul Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, semnate de Republica Moldova și Uniunea Europeană, au constituit subiectul de lucru al unui atelier desfășurat la Chișinău în zilele de 13-14 septembrie curent. La activitate au participat conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), membrii Comitetului Confederal al CNSM, experți ai Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC),  Confederației Sindicatelor Independente din Bulgaria (CSIB) și ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că scopul atelierului de lucru este unul primordial, reieșind din contextul social-economic din țara noastră. ”Există o serie de provocări cu care ne confruntăm ca structură sindicală, însă trebuie să ne aliniem documentelor de politici internaționale, pentru a face față situației. Sper că în urma acestor lucrări vom fi capabili să elaborăm și să implementăm o nouă strategie sindicală, construită în baza Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030, Programului de Țară privind Munca Decentă 2016-2020 și a altor documente de politici europene și internaționale fundamentale în procesul de dezvoltare a  societății moldovenești”, a subliniat Budza.

Reieșind din aceste obiective  urmează a fi realizate un șir de acțiuni ce vizează elaborarea Strategiei Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, impulsionarea procesului de elaborare a standardelor ocupaționale, modificarea cadrului legal privind dialogul social și consolidarea negocierii colective, soluționarea pe cale amiabilă a conflictelor colective de muncă, consolidarea Inspectoratului de Stat al Muncii, îmbunătățirea mecanismului de stabilire a salariului minim pe țară și reformarea sistemului de protecție socială. Toate aceste angajamente au fost asumate de țara noastră prin semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova și UE, a precizat liderul sindical.

Grigor Gradev, specialist principal, OIM/ACTRAV, Budapesta, a subliniat că Republica Moldova se află într-o situație mai specifică, dat fiind contextul politic și social-economic, iată de ce o serie de directive europene trebuie implementate într-o perioadă cât mai restrânsă. ”Indiferent de viitorul UE și de rolul Moldovei în cadrul acestei uniuni, muncitorii își vor dori în continuare standarde normale de viață și de muncă,” a opinat el.

Făcând o prezentare a dialogului social în țările UE, Gradev a menționat că acesta este cheia unei strategii de dezvoltare, iar pentru pentru a avea un dialog social eficient, este nevoie de sindicate puternice și consolidate. ”Doar atunci când veți deveni o structură puternică veți obține dreptul la reacție și răspuns”, a sugerat expertul sindicaliștilor moldoveni.

Juan Manuel Lanfranco, ofițer de advocacy, Rețeaua Sindicală de Dezvoltare a Cooperării în cadrul ITUC, a punctat că dezvoltarea sustenabilă este o prioritate pentru mișcarea sindicală. ”Sindicatele trebuie să fie active la nivel național, să promoveze agenda de dezvoltare, care are un caracter mai mult obligatoriu decât voluntar. În unele țări sindicatele fac alianță între ele, pentru a asigura o promovare mai eficientă, ceea ce este recomandabil și pentru Republica Moldova”, a spus expertul.

Alexandru Oprunenco, specialist în politici în cadrul PNUD, a vorbit despre realizările Agendei privind Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului și despre Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, adoptată de Republica Moldova de rând cu alte state, subliniind că ultima este mult mai comprehensivă.

La rândul său, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a opinat că cei patru piloni ai Agendei privind Munca Decentă a OIM și ai Programului de Țară privind Munca Decentă – promovarea  locurilor de muncă și a întreprinderilor, garantarea drepturilor la muncă, extinderea protecției sociale și promovarea dialogului social – sunt cruciali pentru CNSM, pentru că anume ei vor contribui la avansarea întregii agende de dezvoltare.

Velichka Mikova, secretar executiv în cadrul Departamentului Dreptul Muncii al Confederației Sindicatelor Independente din Bulgaria (CSIB), a făcut o prezentare a Directivelor Cheie ale UE ce țin de timpul de lucru și munca pe durată determinată.

Departamentul mass-media și relații internaționale