Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Platforma Societății Civile UE – Moldova încurajează Guvernul Republicii Moldova să promoveze capacitățile societății civile și să consolideze dialogul civic

16.05.2016

eu-moldova-csp_family_photo-extra_large

Prima ședință a Platformei Societății Civile Uniunea Europeana – Moldova  (PSC) s-a desfășurat săptămâna trecută la Bruxelles, în cadrul Comitetului Economic și Social European. Cu acest prilej, s-a făcut o evaluare a situației actuale cu privire la punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE – Moldova. De asemenea, s-au prezentat rapoartele Moldovei și UE privind Statul de Drept si Buna Guvernare în Republica Moldova, iar la finalul reuniunii participanții au adoptat o Declarație Comună, prin care Guvernul Republicii Moldova este încurajat să promoveze capacitățile societății civile și să consolideze dialogul civic.

În calitate de membri plenipotențiari ai PSC UE – Moldova, la reuniune a participat și conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), reprezentată de vicepreședinții Sergiu Sainciuc și Petru Chiriac și de secretarul confederal, Nicolae Suruceanu.

În declarația sa comună, PSC UE-Moldova a recunoscut eforturile depuse de Republica Moldova pentru punerea în practică a angajamentelor care decurg din acordul de asociere și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC). Cu toate acestea, membrii Platformei și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la ritmul lent de punere în aplicare și lipsa de progrese în mai multe domenii de reformă, precum sistemul judiciar, administrația publică, lupta împotriva corupției, gestionarea finanțelor publice și libertatea presei.

Dirk Schuebel, şeful Departamentului pentru țările Parteneriatului Estic, a subliniat în deschiderea reuniunii că punerea în aplicare a reformelor a fost esenţială pentru Moldova. De asemenea, oficialul a menționat că a fost necesar un consens larg pentru a putea continua Agenda de Asociere și a solicitat Guvernului moldovean să consolideze angajamentul față de societatea civilă.

Prezentând raportul său privind supremaţia legii și a bunei guvernări, Dumitru Fornea, membru al Comitetului Economic și Social European (CESE) și co-președinte al PSC UE – Moldova, a precizat că evoluțiile recente din Republica Moldova  confirmă încă odată că fără o justiție puternică, independentă și eficientă, parcursul european al țării în mod serios este pus sub semnul întrebării. ”La nivel european avem experiența necesară pentru a sprijini țara  dar pentru aceasta este nevoie de o clasă politică responsabilă și o societate civilă dinamică și dornică să evolueze în plan economic, social sau cultural. Fără justiție, Republica Moldova nu va reuși să reducă corupția din administrația publică și criminalitatea economică”, a spus el. Totodată, Fornea a menționat că cetățenii și societatea civilă organizată sunt catalizatorii și forțele legitime care pot să revendice edificarea unui sistem de justiție liber și independent, ca o putere separată în Stat, care să garanteze respectarea drepturilor omului și care să asigure condițiile optime pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

Eugen Caras, Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, a accentuat faptul că societatea civilă reprezintă un aspect important în orice democrație. ”Există necesitatea evidentă de a continua reformele”, a spus el, menționând că societatea civilă din Moldova a fost un partener constant în procesul de reformă al Guvernului.

”Vrem să jucăm rolul unui câine de pază, pentru  a identifica problemele și neregularitățile în procesul de punere în aplicare a Acordului de asociere”, a subliniat Alexei Buzu, co-președintele PSC din partea moldovenească, exprimându-și speranța că activitatea viitoare a platformei va fi eficientă și favorabilă incluziunii.

Următoarea reuniune a PSC UE – Moldova urmează să aibă loc la finele anului curent la Chișinău.

Notă:

Platforma societății civile UE-Moldova (PSC) este constituită în baza art. 442 al Acordului de Asociere RM-UE și este formată din nouă membri din ambele părți, reprezentanți ai Comitetului Economic și Social European și ai rețelelor europene ale societății civile, pe de o parte, și organizații ale societății civile din Republica Moldova, pe de altă parte.

PSC urmează să asigure un dialog cu privire la aspectele legate de dezvoltarea durabilă ale Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE pentru realizarea obiectivului european, și monitorizarea implementării de către autorități a angajamentelor asumate în baza Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.