Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Dumitru Ivanov: Situația din învățământ riscă să se agraveze, dacă nu vor fi întreprinse măsurile necesare

06.10.2016

IMG_4935_site-e1475762253622

Finanțarea insuficientă a instituțiilor educaționale, optimizările la nesfârșit, salarizarea sub orice nivel a cadrelor didactice și non-didactice – toate acestea creează o atmosferă tensionată în colectivele de muncă, diminuând catastrofal atractivitatea profesiei de pedagog și a ramurii în ansamblu. Aceasta este opinia unanimă a sindicaliștilor din ramura educației, care au participat în zilele de 3-4 octombrie curent la ședința activului Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), prilejuită de marcarea Zilei Lucrătorului din Învățământ.

Participanții la întrunire au pus în discuție problemele și provocările cu care se confruntă ramura și acțiunile sindicatelor în vederea redresării situației.

Potrivit lui Dumitru Ivanov, președintele FSEȘ, situația din sector riscă să se agraveze, dacă nu vor fi întreprinse măsurile necesare. ”Ne-am pomenit într-o situație critică, în pofida faptului că noi, sindicaliștii, întotdeauna i-am îndemnat pe guvernanți să acorde o atenție sporită ramurii. Scăderea drastică a numărului elevilor din clasele 1- 9, optimizarea școlilor, refuzul majorității pedagogilor din școlile închise de a mai continua să activeze din cauza disconfortului creat de transportarea dintr-o localitate în alta, dar și cerințele prea înalte în raport cu remunerarea insuficientă a muncii depuse de pedagogi – toate acestea nu pot asigura calitatea sistemului educațional”, a declarat liderul sindical.

De aceeași părere este și Anatol Grimalschi, ex-ministru al Educației, director de programe în cadrul Institutului de Politici Publice. ”Profesorii noștri lucrează în condiții foarte grele, iar munca lor nu este remunerată pe măsura volumului și a calității. Majorările „cu picătura”, nu schimbă situația din învățământ. Dacă pe parcursul ultimilor zece ani salariile au crescut în valoare nominală, raportându-le  la indicele inflației observăm că ele practic rămân la același nivel”, a spus el.

Anatol Moraru, președintele Comitetului sindical al Universității „Alecu Russo” din Bălți, a accentuat că pedagogii trăiesc cu neîncrederea în ziua de mâine și că sindicatele trebuie să le dea siguranța că pot să-i susțină și că multe din aceste probleme pot fi soluționate. „Putem să facem presiuni asupra guvernării, înaintând revendicări bine coordonate, însă desconsiderarea sindicatelor și neconștientizarea importanței rolului acestora rămâne o problemă majoră pentru țara noastră. Dacă am asigura sistemul cu salarii decente, imediat ar apărea motivația ca tinerii să vină la studii, profesorii buni să rămână în sistem și educația să fie percepută ca un ”lift social””, a conchis Moraru.

Prezent la masa rotundă, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a vorbit celor prezenți despre problemele și provocările ce țin de legislația și domeniul muncii, salarizare, fiscalitate, sistemul de asigurări sociale, reforma sistemului de pensii, mersul dialogului social, dar și despre acțiunile întreprinse de CNSM în vederea îmbunătățirii nivelului de trai al cetățenilor. În special, liderul sindical a accentuat importanța sporirii protecției social-economice a salariaților prin implementarea unor reforme în sistemul de salarizare și de motivare a muncii, astfel încât nivelul de venituri al populației să poată asigura un trai decent.

Totalizând opiniile cadrelor didactice, exprimate în cadrul întrunirii respective, dar și la conferințele pedagogilor din luna august curent, sindicaliștii au formulat un șir de cerințe, incluse într-un Apel adresat Guvernului, Parlamentului și Ministerului Educației al Republicii Moldova, prin care solicită soluționarea urgentă a următoarelor revendicări: instituirea unui salariu minim unic pe țară pentru prima perioadă, echivalent cu cuantumul celui din sectorul real, începând cu 1 ianuarie 2017; majorarea urgentă a salariului pentru categoria I de salarizare a Rețelei tarifare unice cu cel puțin 20%, începând cu 1 octombrie 2016; elaborarea cât mai urgentă a unei noi legi de salarizare conform principiului performanțelor în educaţie; majorarea salariilor existente ale cadrelor didactice cu 50%, începând cu 1 ianuarie 2017; majorarea indemnizaţiei unice acordate tinerilor specialişti la plasare în câmpul muncii până la 50 mii lei (studii medii speciale) şi, respectiv, 70 mii lei (studii superioare), precum și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20%, începând cu 1 ianuarie 2017.

Totodată, aceștia cer să fie elaborată o metodologie de punere în aplicare a articolelor 55 și 134 (p.p. 4, 7,8) ale Codului Educației; să fie urgentată trecerea la  autogestiune financiară a instituțiilor preșcolare după principiul per copil;  reformarea fundamentală a sistemului de pensionare prin echivalarea formulei de calcul a pensiei pentru toate categoriile de angajaţi și recalcularea pensiei pentru pensionarii angajaţi în câmpul muncii.

În cazul nesoluționării acestor revendicări, sindicaliștii declară că își asumă dreptul la diferite forme de protest, inclusiv la grevă generală.

Galerie foto AICI

Departamentul mass-media și relații internaționale