Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Oficial european: Reformele implementate trebuie să convingă în primul rând cetăţenii

12.10.2016

14690923_1349946291712988_6751638762765414940_n

Mersul implementării Acordului de Asociere și principalele provocări în calea parcursului european al Republicii Moldova, combaterea corupției și reformarea justiției ca premise obligatorii pentru un progres real, dar și riscurile și oportunitățile procesului de reglementare transnistreană – sunt subiectele care au fost abordate în cadrul celei de-a patra ediții anuale a Forumului de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc marți, 11 octombrie, la Chișinău și a fost organizat de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Stephan Meuser, reprezentantul FES în România și Republica Moldova, a menționat cel puţin trei dintre reformele prevăzute în foaia de parcurs, care nu ar fi deocamdată realizate: depolitizarea instituţiilor publice, consolidarea sistemului judiciar şi creşterea libertăţii presei.

Pe de altă parte, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a declarat că în doi  ani de la semnarea Acordului de Asociere, Moldova a trecut printr-un şir de crize care au stopat procesul de implementare a acestuia, dar și a celui de liber schimb, însă instituţiile au reuşit să se mobilizeze.

Și Pirkka Tapiola, șeful Delegaţiei UE la Chişinău, opinează că după doi ani au apărut unele rezultate îmbucurătoare, ce ne arată că țara a luat o direcție corectă. ”Bruxelles-ul este interesat ca Moldova să devină o țară de succes, fapt pentru care autorităţile trebuie să se concentreze pe reforme, pentru a spori investiţiile”, a accentuat el.

Alţi oficiali europeni au spus că Moldova are nevoie de susţinerea UE pentru implementarea reformelor, iar clasa politică trebuie să acţioneze în interesul ţării.

”Moldova are nevoie de stabilitate politică, bazată pe consolidarea forţelor politice majore, determinate să implementeze reforme”, a specificat vice-ministrul de Externe al Cehiei, Jaroslav Ludva.

Martijn Quinn, adjunct în departamentul de justiţie al Comisiei Europene, a opinat că legile adoptate nu au dat, deocamdată, rezultate care să fie apreciate de cetăţeni. ”Este important ca toți paşii făcuți să convingă în primul rând cetăţenii. Pentru asta este nevoie de voinţă politică. Dacă aceasta va exista, UE va veni cu asistenţă”, a spus el.

Jaak Madison, vice-preşedinte al comitetului pentru afaceri europene al Parlamentului estonian, crede că ar trebui să existe foarte multă încredere din partea cetăţenilor în instituţiile publice pentru realizarea cu succes a unui acord de asociere. Acesta se întreabă dacă UE dă dovadă de suficient angajament pentru a sprijini cooperarea economică cu Republica Moldova, care, deşi şi-a îndreptat majoritatea exporturilor spre UE, mai rămâne totuşi dependentă de piaţa estică.

Nicu Popescu, expert al Institutului European pentru Studii de Securitate de la Paris, originar din Republica Moldova, a subliniat că succesul Acordului de asociere va depinde de capacitatea guvernului de a genera creştere economică.

Forumul de Dezbateri despre Integrarea Europeană a Republicii Moldova este o platformă de discuții pe marginea celor mai critice provocări pe care le are de depășit țara pe calea integrării europene. Forumul aduce la un loc factori de decizie din Republica Moldova și UE, politicieni, formatori de opinie, reprezentanți ai societății civile, partidelor politice și instituțiilor internaționale. În cadrul dezbaterilor Forumului aceștia contribuie cu expertiza lor la identificarea celor mai eficiente soluții și politici pentru provocările care apar în procesul de integrare europeană.

Departamentul mass-media și relații internaționale