Comitetul Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) constată cu îngrijorare creșterea datoriilor la plata salariilor în unitățile economice ale economiei naționale și solicită Guvernului să întreprindă măsuri în vederea lichidării acestora.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în luna august 2016 restanțele la plata salariilor a angajaților din economia națională au constituit 195,3 mil. de lei, fiind în creștere cu 38,4 mil. de lei sau cu 24,5%, comparativ cu luna decembrie 2015.
Cea mai mare pondere a restanțelor la plata salariilor a fost atestată în ramura transportului și depozitării – 50,4% (98,4 mil. de lei), în industria prelucrătoare – 19,2% (37,6 mil. de lei), în agricultură, silvicultură și pescuit – 10,7% (20,9 mil. de lei), construcții – 5,8% (11,5 mil. de lei).
În același timp, conform datelor furnizate de centrele sindicale național-ramurale, cele mai mari restanțe la plata salariilor se atestă în domeniul transportului feroviar, la ÎS „Calea Ferată a Moldovei”, unde lucrează circa 10 mii de persoane. Conform situației din luna octombrie 2016, restanțele constituiau peste 127 mil. de lei.
”Spre regret, acordul încheiat în 2015 între partenerii sociali din ramură privind lichidarea, timp de un an, a datoriilor la salarii așa și nu a fost respectat. Cu toate că până în prezent au fost întreprinse unele măsuri, conducerea întreprinderii achitând angajaților salariile curente, mai rămân restanțele pentru lunile precedente”, a menționat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.
Liderul sindical a constatat că situația, per ansamblu, s-a agravat în urma moratoriului asupra controlului de stat, inclusiv fiscal, stabilit din luna aprilie curent. Dacă la acea etapă restanțele salariale constituiau 138 mil. de lei, în luna august acestea s-au majorat cu încă 57,2 mil. de lei.
În situația creată, sindicatele consideră necesar de a spori responsabilitatea celor care admit restanțe la plata salariilor, prin amendarea mai multor acte legislative ce vizează înăsprirea sancțiunilor pentru angajatorii datornici.
Astfel, CNSM solicită Guvernului modificarea Codului contravențional și a Codului penal în vederea înăspririi sancțiunilor pentru persoanele care se fac vinovate de admiterea datoriilor la plata salariilor și introducerea răspunderii penale pentru încălcarea termenelor de plată a salariului sau achitarea parțială a acestuia, drept criteriu definitoriu al muncii forțate. În același timp, sindicaliștii consideră necesară modificarea Codului muncii în vederea majorării penalității achitate de angajator suplimentar pentru fiecare zi de întârziere a plății salariilor, dar și amendarea Legii nr. 131 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, pentru a exclude Inspectoratul de Stat a Muncii de sub incidenţa acesteia.
Propunerile urmează a fi înaintate Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, pentru a fi discutate în cadrul următoarei ședințe.
Departamentul mass-media și relații internaționale