Institutul Muncii este centrul de pregătire a cadrelor sindicale, orientat spre susţinerea principiilor parteneriatului social în relaţiile de muncă. Vsevolod Barbăneagră, directorul ales în cadrul Adunării generale de către membrii Comitetului Confederal în luna martie a anului curent, şi-a asumat angajamentul să îmbunătăţească indicii activităţii economico-financiare a instituţiei. Totuşi, spune dumnealui, cea mai mare atenţie o va acorda educaţiei sindicale.
- Domnule Barbăneagră, sunteţi nou în funcţia de director al Institutului Muncii, deşi vechi în sistemul sindical. Cum aţi preluat conducerea instituţiei?
– Sunt nou-vechi. Timp de mai mulţi ani am fost vicepreşedinte al CNSM. Una din activităţile mele de bază a fost educaţia sindicală. Iar referitor la Institutul Muncii, l-am preluat într-o stare materială foarte bună. În ultimii ani, aici s-au investit circa 18 milioane de lei. În schimb, din punct de vedere educaţional, era într-o stare destul de slabă. Mă refer la potenţialul uman capabil să conceapă, să organizeze şi să modereze activităţi de formare şi educaţionale.
- Şi ce aveţi de gând să faceţi în continuare? La ce veţi da prioritate?
– Avem multe de făcut. Prioritară în perioada imediat următoare va fi formarea, angajarea potenţialului uman care ar fi în stare să desfăşoare activităţi de formare şi educaţie în sindicate. În cel mult un an de zile, trebuie să obţinem trei sau chiar cinci formatori pe direcţiile principale de activitate sindicalistă a Institutului Muncii. Formatori, de fapt, în sindicate există. Cei formaţi în primul val au atins performanţe: Nicolae Suruceanu, care azi e secretar confederal CNSM, preşedintele Federaşiei „Sindicons”, Victor Talmaci, vicepreşedintele Federaţiei „Agroindsind”, Leonard Palii, vicepreşedintele Sindicatului „Sănătatea”, Mihai Dudca, vicepreşedintele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, Nadejda Lavric. Pot continua nominalizarea formatorilor care au experienţă mare. Practic, toţi deţin posturi-cheie în anumite structuri sindicale şi nu-i mai poţi întoarce înapoi. Important este să folosim eficient potenţialul pe care-l posedă ei – atât în calitate de formatori, dar poate mai mult ca „CREIER”, generator de idei. Concomitent, trebuie să formăm specialişti noi, al căror loc de muncă să fie Institutul Muncii. Obiectivul nostru este ca Institutul Muncii să poată desfăşura activităţi de formare şi educaţie pentru toate structurile sindicaliste de orice nivel.
- Cum vedeţi locul Institutului în spaţiul din care facem parte?
– Dorim ca Institutul Muncii să devină un centru educaţional internaţional care ar acoperi zona Balcanică şi spaţiul CSI. De fapt, instituţii similare în spaţiul respectiv nu prea sunt sau, dacă există, sunt slabe. Asta ar presupune mai multe proiecte internaţionale, mai multă colaborare, în cadrul Institutului Muncii, cu liderii sindicali de peste hotare.
Am putea fi un exemplu pentru străini prin noile forme şi metode de formare şi educaţie sindicală
Asta ar însemna o comunicare bună, eficientă. Comunicarea în formare e foarte importantă. Mă refer şi la comunicarea informală, nu doar la cea formală din timpul seminarelor.
- Aveţi exemple pe care aţi putea să le preluaţi de la colegii de peste hotare?
– Mie îmi place foarte mult Centrul de formare al Confederaţiei Franceze. Ei au un institut similar cu al nostru, la Paris. Pentru mine, de fapt, instituţia respectivă e ca un ideal. Şi sindicatele din Olanda au instituţii foarte bune de formare şi educaţie a membrilor de sindicat. Ceea ce îmi place la ei este că nu se bazează doar pe instruirea pe probleme strict sindicaliste, ci se mizează şi pe calificarea profesională a muncitorilor. Un alt exemplu demn de urmat de la centrele similare din Europa este practicarea seminarelor familiale. De exemplu, la seminarele din week-end să participe toată familia. Să existe o sală unde copiii să se joace, o cafenea unde soţiile să poată comunica, iar seara să-şi petreacă timpul împreună cu capii familiilor.
- Domnule Barbăneagră, periodic instituţiile statului ne oferă date statistice care deseori ne par dubioase. Nu ar trebui ca Institutul Muncii să se implice în cercetări ştiinţifice ca oamenii să aibă date veridice despre situaţia social-economică, de exemplu?
– Cercetările ştiinţifice în domeniul relaţiilor de muncă, în special în domeniul salarizării, demografiei, domeniul studierii forţei de muncă, securităţii muncii sunt direcţiile de activitate ce trebuie dezvoltate imediat. Institutul muncii ar trebui să fie în stare să înarmeze negociatorii de diferite niveluri, începând cu Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective, negociatorii la nivel de ramură, teritoriu sau chiar cei de la întreprinderi, cu date statistice ştiinţifice, dar care diferă de datele din statistica oficială. Eu nu prea cred în statistica oficială.
- Cât de repede se poate face acest lucru?
– Peste un an am putea vorbi despre rezultatele primului studiu.
- Vă referiţi mult la partea educativă, dar din ce trăieşte Institutul Muncii?
– Institutul Muncii trăieşte cu banii pe care îi face. Avem un bloc economico-financiar cu hotel, cu spaţii pe care le putem da cu chirie pentru organizarea diferitelor festivităţi, o cafenea bună. În anul 2012 s-au făcut bani, dar a fost înregistrat un deficit în buget de un milion de lei, în 2011 – un deficit de 1,5 milioane. Mai avem şi servicii educaţionale oferite contra plată, deşi e una modică. Sindicaliştii trebuie să înţeleagă foarte bine că asta e proprietatea sindicatelor şi serviciile pe care le oferă Institutul Muncii trebuie plătite ca cel puţin să fie acoperite cheltuielile. Mă adresez tuturor liderilor sindicali să apeleze la Institutul Muncii cu orice problemă.
- Experienţa noastră poate servi ca model pentru sindicatele din alte ţări?
– Eu, de exemplu, sunt destul de solicitat ca moderator şi formator la diferite programe educaţionale şi instructive de peste hotare. Recent, m-am întors din Kazahstan. Am susţinut un seminar într-o regiune foarte complicată, unde în 2011 au avut loc mişcări muncitoreşti, cu violenţe care s-au soldat cu 31 de morţi. Le-am vorbit despre Sindicate în condiţii contemporane. Cu vreo două luni în urmă, am fost în Tadjikistan, în decembrie, în Belarus. După cum vedeţi, dacă ne invită, înseamnă că au ce învăţa de la noi. Avem mai mulţi formatori care ar putea ţine seminare pe mai multe teme. Am putea fi un exemplu prin noile forme şi metode de formare şi educaţie sindicală. Posedăm o metodologie de formare şi pregătire a liderilor sindicali pe care, la rândul nostru, am preluat-o de la alţii. În spaţiul CSI, sindicatele sunt la diferite etape de dezvoltare. Noi am rupt-o cu trecutul, adică cu sindicatele sovietice polizate. Astăzi, în sindicatele din Republica Moldova se întrevede sindicalismul autentic. Evident, mai avem multe probleme. Mulţi membri de sindicat încă nu conştientizează ce înseamnă un sindicat autentic, care luptă pentru interesele lor.
- Care este principala diferenţă dintre vechi şi nou?
– În sindicatul vechi, membrul de sindicat pune întrebarea „Ce face sindicatul pentru mine?”. În sindicatul nou, membrul formulează aceeaşi întrebare în felul următor: „Ce facem noi pentru sindicat?” Prin intermediul Institutului Muncii, trebuie să educăm un membru de sindicat independent şi activ.
- Dacă e să ne referim la investiţii, la ce veţi da prioritate anul acesta?
– Pentru prima etapă, vom face investiţii, dar nu prea mari. Avem nevoie de o spălătorie la Institutul Muncii şi trebuie să ne gândim la amenajarea unei terase de vară. Ne gândim cum să transformăm institutul într-un centru occidental, ca să fie atrăgător pentru membrii de sindicat şi pentru familiile lor.
Natalia HADÂRCĂ
Foto: Ghenadie ZLATIN