Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii din industria chimică și resurse energetice sunt îngrijorați de impactul negativ pe care ar putea să-l aibă asupra salariaților reforma în sistemul de pensii

14.12.2016

IMG_0978

Membrii Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) întruniți miercuri, 14 decembrie, în cadrul ședinței Consiliului Federației, s-au arătat categoric împotriva majorării vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare.

În cadrul ședinței, sindicaliștii au discutat despre mai multe probleme existente în ramură, activitățile organizației sindicale pe parcursul anului curent și despre planurile pentru 2017.

Margareta Strestian, președintele FSCRE, a comunicat celor prezenți despre acțiunile întreprinse de sindicate în vederea neadmiterii implementării unor reforme în sistemul de pensii, care ar afecta interesele salariaților, membrilor de sindicat.

“O preocupare a întregii mișcări sindicale este reformarea sistemului de pensii bazat pe echitate. Autoritățile trebuie să ia în considerare faptul că speranța de viață în Republica Moldova este foarte joasă, și nu doar cerințele din exterior. În cazul bărbaților, speranța de viață este de numai 67,5 ani și mulți din ei nici nu ajung la vârsta de pensionare, deoarece doar circa 30% din pensionari sunt bărbați”, a subliniat liderul sindical.

O problemă importantă semnalată de sindicaliști, care deocamdată nu a fost soluționată, se referă și la modul de calculare a pensiilor pentru persoanele care au activat în ramură, în regiunea transnistreană, până în anul 1992.

De asemenea, sindicaliștii au menționat că sunt împotriva introducerii unor modificări la Codul Muncii, propuse la inițiativa patronatelor.

În altă ordine de idei, cei prezenți au aprobat planul de activitate pentru anul 2017, care prevede instruirea membrilor de sindicat, acordarea de consultanță pentru membri, organizarea unor activități și evenimente, dezvoltarea relațiilor de colaborare cu organizațiile internaționale.

Menționăm că în cadrul aceleiași activități, sindicaliștii au participat la un training unde au însușit tehnici de comunicare în procesul de negocieri și au fost informați despre cele mai recente modificări ale legislației muncii.

Departamentul mass-media și relații internaționale