Sunt la capăt de drum sau începe o nouă etapă a vieţii? Mare dilemă în jurul situaţiei în care s-a pomenit şcoala-internat pentru copiii cu deficienţe locomotorii din Ialoveni. Instituţia urmează să fie lichidată de la 1 iulie curent. Această decizie a fost luată de către consilierii raionali la sfârşitul lunii februarie, în urma unei decizii de Guvern. Reacţii sunt diferite: unii cred că e bine, alţii sunt indignaţi. Asta însă nu schimbă absolut deloc ceea ce urmează să se întâmple.
Elevii cu dizabilităţi de la şcoala-internat Ialoveni vor studia în şcoli obişnuite. Vor învăţa în rând cu toţi copiii. Păreri sunt diferite, copiii însă sunt cei care nu îşi doresc prea mult schimbarea. Ariadna Iurcu din satul Todireşti, raionul Ungheni, este deja de cinci ani elevă a şcolii şi spune că nici în ruptul capului nu vrea să meargă în altă parte. Cu lacrimi în ochi mi-a spus că îi este frică. „Eu nu cred că în altă parte ne va fi mai bine, noi ne-am obişnuit aici, au grijă de noi. Suntem ca o familie şi vor să ne despartă. Îmi pare nespus de rău că se închide această şcoală”, s-a confesat fetiţa. Şi colega ei, Dumitriţa Cropevneţchi, este de aceeaşi părere. Pentru ea şcoala este o a doua casă. Pe Dumitriţa părinţii o vizitează pe parcursul săptămânii, iar weekendul şi-l petrece acasă.
Sunt însă şi copii pentru care gândul de a merge acasă îi face mai fericiţi. Ionel Cojucari din aceeaşi clasă mărturiseşte că îşi doreşte enorm să meargă acasă, pentru că îi este dor de părinţi. Aceştia îl vizitează doar de două ori pe an. Chiar şi aşa faptul că va merge în altă şcoală cu copii care nu au probleme, îl cam sperie. Ionel vorbeşte dificil, abia de se mai desluşeşte ceva, cu toate astea a reuşit să ne spună că nu vrea în altă şcoală, „acolo colegii vor râde de mine”. Dacă cei mai mici încă nu prea sesizează această reformă în şcoala lor, atunci cei care anul acesta îşi vor lua diploma de absolvent îşi fac griji pentru colegii mai mici. Elevii din clasa a IX-a spun că lichidarea şcolii va aduce numai suferinţă elevilor integraţi în altă parte. „Eu am învăţat un an de zile într-o şcoală normală. Cu colegii mă înţelegeam bine, dar profesorii mă ignorau, nu mă întrebau temele şi rămâneam în urmă cu materia, şi asta chiar dacă eram în prima bancă”, a menţionat Alexandru.
Mai optimişti din fire, absolvenţii deja îşi fac planuri de viitor. Unii spun că vor să se facă bucătari, alţii croitori, însă toţi optează pentru şcolile profesionale. „Eu vreau o muncă care mi-ar permite să stau pe scaun, pentru că picioarele mele nu îmi permit să fac altceva. Eu nu pot merge bine”, a menţionat Maxim Pisaltarnic. Elevii care îşi fac studiile în şcoala-internat pentru copiii cu deficienţe locomotorii din Ialoveni conştientizează că este mai mult decât nevoie de o astfel de instituţie. Pentru ei faptul că profesorii îi înţeleg şi au grijă de ei constituie cel mai mare confort.
Profesorii suntnemulţumiţi şi indignaţi de decizia luată
Pedagogii şcolii deja s-au obişnuit cu gândul că locul unde au muncit chiar şi 30 de ani, în scurt timp nu va mai exista. Cu toate astea încă rămân indignaţi, şi nu atât de situaţia lor, cât îşi fac griji de soarta copiilor de mai departe. Directoarea şcolii nici nu a dorit să stea de vorbă cu presa. Profesorii însă şi-au exprimat necazul spunând că mai mare nelegiuire nu au văzut. „Nu înţeleg cum vor putea aceşti copii să fie integraţi în alte şcoli dacă ei necesită o instruire specială. Uite, Liuba, de exemplu, (arată spre o elevă) ea scrie foarte încet. Cu ea trebuie să ai răbdare, trebuie s-o aştepţi şi noi asta facem”, a subliniat profesoara de matematică. „În alte şcoli nimeni nu îi va aştepta. Cu ce fel de cunoştinţe vor ieşi ei de acolo, cu zero cunoştinţe”, a mai adăugat indignată profesoara.
În instituţie sunt plasaţi şapte copii originari din Ialoveni şi 24 de copii din alte regiuni
Fiecare pedagog are ceva de spus. Dna Larisa, profesoară de limbă engleză, a vorbit despre succesele şcolii. Nici ea nu înţelege de ce şcoala trebuie lichidată. „Eu înţeleg că noi trebuie să ne reformăm, să ne modernizăm, să luăm exemplu din practica europeană, dar acolo totul s-a creat în timp, chiar zeci şi sute de ani. Nu ca la noi, în câţiva ani şi gata lichidăm tot. Noi suntem a zecea şcoală închisă deja. Unde mergem?”, s-a indignat dna Larisa. Mai mult, profesoara şi-a exprimat temerea că în urma acestei decizii discriminarea în rândul acestor copii va creşte considerabil şi tot ei vor avea de suferit.
Şi faptul că în scurt timp vor completa rândurile şomerilor, le cam dă bătăi de cap salariaţilor din cadrul şcolii-internat pentru copiii cu deficienţe locomotorii din Ialoveni. „Cu toţii după 1 iulie vom fi în evidenţa oficiului forţei de muncă. Şomeri cu acte în regulă. Unii deja au început să-şi căute de lucru, alţii mai tărăgănează, sperând că vor fi şi ei „reintegraţi” în alte instituţii”, a menţionat Silvia Ganganu. „Suntem nevoiţi să ne descurcăm, de activat trebuie să activăm undeva, că doar nu vom sta acasă. Dacă Direcţia noastră de învăţământ va avea soluţii, locuri vacante, cred că ni se va propune ceva”, speră învăţătoarea. O altă problemă care îi preocupă pe profesori este faptul că pedagogii de vârstă pensionară rămân în totalitate fără locuri de muncă, mai ales că acum muncesc în baza contractelor de prestare servicii şi nu a contractelor individuale de muncă, astfel că pachetul social în aceste condiţii este inexistent.
Consiliul raional Ialoveni vine cu explicaţii
Chiar dacă aparent pare o situaţie gravă, totuşi reforma întreprinsă se pare că are şi puncte benefice sau măcar scopuri bine gândite. Potrivit reprezentanţilor Consiliului raional Ialoveni, această reformă vine în întâmpinarea acţiunilor de integrare a copiilor în familii. Aceleaşi surse declară că în ţara noastră, ca şi în alte ţări europene, copiii trebuie să fie egali, să aibă o educaţie comună, să fie integraţi în şcoli normale, dar mai ales să stea acasă împreună cu părinţii, fraţii, surorile. În urma lichidării şcolii toţi cei de acolo nu vor fi lăsaţi în voia sorţii.
Surse din cadrul Consiliului raional Ialoveni spun că pentru fiecare copil în parte este prevăzut un plan de acţiuni. Pentru copiii cu o situaţie mai facilă este prevăzută integrarea în şcoli, cei mai dificili vor fi plasaţi în centrele comunitare din raionul Ialoveni.
O statistică mai exactă ar arăta că „după lichidare 15 copii de aici vor fi integraţi în familiile lor biologice, iar zece elevi vor fi transferaţi la Casa Comunitară pentru copii în situaţii de risc din oraşul Ialoveni care este acum în construcţie”.
Cei din Consiliul raional dau asigurări că nici pedagogii nu vor rămâne pe drumuri. Direcţia învăţământ se focusează la etapa actuală pe un plan de acţiuni care include şi corpul profesoral din cadrul instituţiei.
În prezent, „în instituţie sunt plasaţi şapte copii originari din raion şi 24 copii din alte 12 regiuni ale ţării”. Decizia de lichidare a şcolii-internat pentru copiii cu deficienţe locomotorii din Ialoveni a fost luată de către consilierii raionali, în temeiul unei hotărâri de Guvern din anul 2010. Întreţinerea şcolii-internat se ridică la circa trei milioane de lei, bani alocaţi din bugetul raional. În urma reformei din anul 2007, care prevedea lichidarea instituţiilor pentru copiii cu deficienţe locomotorii au fost închise nouă şcoli de acest gen, iar până în 2015 alte patru urmează să fie lichidate.
Astfel, situaţia este analizată diferit de pe baricade diferite.
Redacţia „Vocea Poporului” îndeamnă cititorii publicaţiei să vină cu păreri, propuneri, soluţii referitoare la această situaţie, pe adresa de e-mail a autorului.
Rodica VÎLCU
Foto: Ghenadie ZLATIN