Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicatele și Patronatele insistă ca Guvernul să depună mai multe eforturi în domeniul politicilor privind ocuparea forței de muncă

23.12.2016

IMG_1563

Membrii Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective s-au întrunit joi, 22 decembrie, în ședință, unde au examinat și au aprobat mai multe chestiuni, printre care Strategia națională privind ocuparea forței de muncă pentru anii 2017-2021 (SNOFM) și Planul de activitate al Comisiei pentru semestrul I al anului 2017.

Potrivit autorilor SNOFM, elaborarea acestui document este determinată de necesitatea echilibrării pieței forței de muncă prin creșterea nivelului ocupării și calității acesteia, de sporirea competitivității forței de muncă, de rând cu un grad mai mare de incluziune pe piața muncii, în special a grupurilor social-vulnerabile.

Obiectivele SNOFM urmăresc promovarea ocupării formale pentru dezvoltarea întreprinderilor competitive, promovarea unei mai bune guvernări a pieței muncii, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor cu impact pe piața muncii.

Oleg Budza, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a menționat că patronii sunt cei care creează locuri de muncă iar autoritățile ar trebui să identifice mecanisme care ar stimula patronii, prin oferirea unor facilități sau micșorarea impozitelor.

Octavian Calmîc, viceprim-ministru, Ministru al Economiei, a opinat că autoritățile identifică soluții care ar motiva patronii să creeze noi locuri de muncă, iar la începutul anului viitor vor fi prezentate anumite inițiative.

În acest sens, Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, a subliniat că problema deschiderii noilor locuri de muncă este corelată cu cea a condițiilor în care activează mediul de afaceri autohton. El a precizat că aceste condiții se referă la instabilitatea politică, crearea unui mediu favorabil dezvoltării antreprenorialului, necesitatea atragerii investițiilor din străinătate, necesitarea implementării unor proiecte de amploare în domeniul ameliorării infrastructurii.

La rândul său, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a menționat că sindicatele salută elaborarea SNOFM pentru anii 2017-2021 deoarece analizele ce se referă la situația privind ocuparea forței de muncă arată tendințe care ar putea avea efecte negative: micșorarea numărului populației economic active; creșterea populației inactive; creșterea numărului lucrătorilor informali; rata înaltă a șomajului în rândul tinerilor.

Autorii SNOFM pentru anii 2017-2021 susțin că aceasta va contribui la consolidarea legăturii între piața muncii și sistemul de formare profesională, consolidarea capacităților autorităților publice, crearea oportunităților egale pentru femei și bărbați.

Departamentul mass-media și relații internaționale