Membrele Consiliului de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit marți, 27 decembrie, pentru a face o evaluare a activității desfășurate în anul 2016 și pentru a stabili prioritățile pentru anul următor.
Potrivit Liubei Rotaru, președintele Consiliului de Femei, activitatea sindicalistelor din anul curent a fost orientată spre identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă salariatele, prin conlucrarea cu factorii de decizie, structurile internaționale a sindicatelor și cu suportul nemijlocit al CNSM.
”Acțiunile noastre au vizat, în mare parte, ridicarea nivelului de trai al salariaţilor, diminuarea problemelor cu care se confruntă femeile la locul de muncă, reprezentativitatea acestora în forurile decizionale, sporirea garanţiilor sociale, promovarea conceptului muncii decente, remunerarea egală pentru o muncă de valoare egală, eliminarea discrepanţei salariale de gen, dezvoltarea serviciilor de îngrijire a copiilor până la 3 ani și altele”, a spus Rotaru.
Problemele menționate au fost abordate pe parcursul întregului an în cadrul mai multor întruniri, cum ar fi Conferinţa ”Situaţia social-economică a femeilor din Moldova. Priorităţile Consiliului de Femei pentru anii 2016-2017”, care a avut loc în iulie curent și la care au participat reprezentanţi ai structurilor statale, partenerilor de dezvoltare, experţi internaţionali. Altă întrunire cu factori de decizie a avut loc recent, unde membrele Consiliului de Femei au pus în discuție subiecte ce țin de egalitatea de gen, protecția social-economică a femeilor, securitatea alimentară și migrația.
Totodată, pe parcursul perioadei de referinţă, femeile sindicaliste au avut posibilitate să facă un schimb de experienţă cu colegele lor de peste hotare, participând la activităţile organizate de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC) şi Consiliul Regional Pan-European (PERC).
În acest context, se cere de menționat că activitatea Consiliului de Femei din cadrul CNSM a fost apreciată înalt la Conferinţa Comisiei de Femei a PERC, care a avut loc la 20 octombrie curent, unde Liuba Rotaru a fost aleasă membru al Comisiei de Femei PERC.
”Acest fapt denotă recunoașterea pe plan internațional a bunei activități și implicării active a sindicalistelor din țara noastră în promovarea și apărarea drepturilor femeilor. Obținerea statutului de membru al acestei structuri este o premieră și o realizare importantă pentru sindicatele din Republica Moldova”, a apreciat Oleg Budza, președintele CNSM.
La rândul său, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a menționat că o atenție sporită pentru viitor trebuie acordată organizațiilor primare a sindicatelor, îndemnând sindicalistele să fie mai active în cadrul unităților economice, pentru că acolo persistă cele mai multe probleme, cu acestea confruntându-se în mare parte femeile salariate.
Pentru anul 2017, membrele Consiliului de Femei și-au propus ca priorități în activitate sănătatea și protecția social economică a femeilor, susținerea maternității, activizarea măsurilor pentru avansarea femeilor pe piața forței de muncă, diminuarea discriminării și violenței împotriva femeilor, evaluarea strategiilor și metodelor de atragere a femeilor în sindicat și continuarea promovării perspectivei de gen în structurile sindicale.
Consiliul de Femei este o structură a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care își desfășoară activitatea în conformitate cu Statutul CNSM, Legea Sindicatelor, Regulamentul Consiliului și alte acte juridice și normative ce reglementează activitatea sindicatelor în Republica Moldova.
Din componenţa Consiliului de Femei fac parte preşedintele, doi vicepreşedinţi, secretarul executiv şi 26 de membri – reprezentanţi ai structurilor de femei din cadrul centrelor sindicale naţional-ramurale.
Departamentul mass-media și relații internaționale