O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată recent de către Andrian Candu, președintele Parlamentului.
Tichetele de masă vor putea fi utilizate în cantine, restaurante bufeturi, supermarket-uri și alte asemenea entități. Potrivit inițiativei, utilizarea lor este asociată cu o mărire a productivității și îmbunătățirea sănătății salariaților. Inițiativa legislativă a fost supusă dezbaterilor publice, iar Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) susține în totalitate demersul președintelui parlamentului, mai ales că anume sindicatele au fost cele care, de nenumărate ori, au adus în discuție subiectul respectiv în cadrul întrevederilor cu guvernanții țării. ”Acest sistem este aplicat, cu succes, de mai bine de jumătate de secol în Europa, și este absolut necesară implementarea eficientă a modelului dat și în Republica Moldova”. Opinia aparține vicepreședintelui CNSM, Sergiu Sainciuc.
Totodată, CNSM a venit cu propuneri pentru îmbunătățirea proiectului de lege. ”Important este să se înțeleagă și să fie prevăzut în lege că o dată cu introducerea acestei garanții, salariile angajaților nu vor fi reduse. O altă propunere a sindicatelor este ca pe partea verso a tichetelor să fie indicată lista entităților unde salariatul are dreptul să le valorizeze. În același context, propunem ca valoarea nominală a tichetelor să fie indexată anual la data de 1 aprilie. În același timp, sugerăm ca denumirea tichetelor să fie înclocuită cu ”voucher” sau ”bon”, cea de ”tichet” fiind una învechită”, a menționat Sainciuc.
Valentina Stratan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a menționat: ”Suntem pentru ca această inițiativă legislativă să fie implementată cât mai curând. Ea va asigura creșterea economică a țării, reducerea fenomenului salariilor în plic și reprezintă un mijloc sigur de îmbunătățire a calității vieții și sănătății nu doar a angajatului, ci și a familiei acestuia”.
Tichetele de masă nu sunt transmisibile și numai salariatul va avea dreptul de a le utiliza. Acestea vor putea fi folosite doar cu scopul de a cumpăra produse alimentare, excluzând băuturile alcoolice și articolele de tutun. De asemenea, este interzis schimbul tichetelor de masă contra mijloacelor bănești. Numărul acestora va fi calculat în funcție de zilele lucrătoare. Angajatul va primi tichete în luna februarie, spre exemplu, pentru zilele lucrate în luna ianuarie. Preţul unui bon va fi de 45 de lei, iar banii, alocaţi de angajator, nu vor fi impozitaţi.