Un nou raport al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), prezintă potențialul locurilor de muncă și de creștere economică pe care le implică investițiile alocate în îngrijire și infrastructura fizică în economiile emergente. Astfel, investirea a 2% din PIB în aceste două sectoare ar genera o creștere economică de până la 3,2%, și va crea mai mult de 40 de milioane de noi locuri de muncă.
În timp ce analiza efectuată de ITUC în raportul prezentat recent arată unele diferențe între cele șase țări studiate – Brazilia, China, Costa Rica, India, Indonezia și Africa de Sud – rezultatele prefigurează, în toate cazurile, un impuls major în ocuparea forței de muncă și a economiei în ansamblu, contribuind astfel la realizarea Obiectivelor cheie de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Un alt studiu al ITUC din 2016 privind situația din șapte țări, membre ale Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), de asemenea realizat de autorii acestui raport, a arătat că investițiile a aceluiași procent din PIB ar duce la creșterea ocupării forței de muncă în ansamblu cu între 2,4% și 6,1%, în funcție de țară, cu majoritatea locurilor de muncă ocupate de femei, și ar oferi un stimul suplimentar pentru ocuparea forței de muncă de către bărbați.
Sharan Burrow, Secretar General al ITUC, a declarat: „Grupul G20 s-a angajat să crească gradul de ocupare a femeilor, iar rezultatele acestor două rapoarte arată că investițiile în îngrijire nu numai realizează acest lucru, dar și deschide potențialul economic al milioanelor de femei care nu au acces la angajare, deoarece ele trebuie să facă muncă de îngrijire neremunerată pentru bătrâni, copii și bolnavi. Într-un moment în care economiile stagnează tot mai mult, lumea are nevoie disperată de investiții atât în infrastructura fizică, cât și în îngrijire, pentru a satisface nevoile urgente ale oamenilor obișnuiți, pentru a crea locuri de muncă și pentru a stimula creșterea PIB-ului. Beneficiile sociale ale unei sănătăți mai bune, educație și îngrijire a copiilor vorbesc de la sine. Noi auzim multă vorbă de la guverne cu privire la investițiile în infrastructură, dar cu puțină acțiune reală asupra infrastructurii fizice și aproape nici o acțiune asupra economiei de îngrijire. Dovezile sunt, iar vorbele trebuie să se transforme în acțiune.”
În timp ce cheltuielile pentru infrastructura fizică, care angajează în principal bărbați, sunt văzute ca o investiție, cheltuielile de îngrijire care creează locuri de muncă, în principal pentru femei, sunt percepute ca un cost.
„Raportul arată modul în care ipotezele economice depășite pot constitui o barieră reală pentru rezolvarea problemelor economice și sociale, și este timpul ca aceste ipoteze vechi să fie aruncate și înlocuite cu idei actualizate”, a mai spus Burrow.
Pentru a citi cele două rapoarte accesați: https://www.ituc-csi.org/CareJobs