Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii au fost informați despre multiple aspecte ce se referă la reforma sistemului de pensii

28.02.2017

IMG_5104

Luni, 27 februarie curent, conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și reprezentanți ai centrelor sindicale national-ramurale, au aflat de la specialiștii Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) care sunt particularitățile reformei sistemului de pensii, demarată la începutul acestui an.

Menționăm că începând cu 1 ianuarie 2017, în Republica Moldova a fost lansată reforma sistemului de pensii, care prevede unificarea treptată a vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare pentru bărbați și femei, care vor constitui 63, și, respectiv, 34 de ani.

Despre aceasta, dar și alte detalii ce se referă la reforma dată, au informat în cadrul unui seminar specialiștii de la MMPSF, Nelea Rusu, Diana Ciubotaru și Gheorghe Sîrcu.

“Suntem interesați să cunoaștem cât mai multe aspecte legate de această reformă, pentru a comunica informația respectivă în cadrul întreprinderilor și organizațiilor unde avem structuri sindicale. Reforma dată, care are un impact important asupra celor circa 680 mii de pensionari actuali și viitori pensionari, presupune o serie de inovații și este necesar să înțelegem cum aceasta va fi implementată”, a subliniat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.

Cei prezenți, au precizat că pensiile se vor indexa anual la 1 aprilie, iar în cazul în care creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum va fi mai mică de 2%, indexarea nu se va efectua.

De asemenea, se unifică condițiile și modalitățile de calcul al pensiilor pentru următoarele categoriile de cetățeni: membri ai Guvernului, funcționari publici, aleși locali, judecători, procurori.

Însă principala modificare a reformei sistemului de pensii este schimbarea formulei de calcul a pensiei. Astfel, începând cu 2017, la calcularea pensiei pentru limită de vârstă va fi luat în considerare stagiul de cotizare total, rata cumulată de 1,35 la sută și venitul mediu lunar asigurat valorificat al beneficiarului de pensii.

Mai multe detalii despre reforma sistemului de pensii le puteți găsi pe pagina web a MMPSF aici.

Departamentul mass-media și relații internaționale