Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

La Chișinău se desfășoară training-ul internațional ”Sindicatele și rețelele sociale”

30.03.2017

IMG_7240

40 de tineri, reprezentanți ai organizațiilor sindicale din Republica Moldova, Belarus și Ucraina participă în zilele de 29-31 martie curent, la training-ul ”Sindicatele și rețelele sociale”, care se desfășoară la Chișinău.

Pe parcursul a trei zile, participanții vor fi instruiți despre cum să utilizeze eficient rețelele sociale pentru a promova activităţile sindicale în mediul online și vor face un schimb de bune practici.

La deschiderea lucrărilor, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a opinat că nu este suficient să faci un lucru bun, dacă nu știi cum să-l mediatizezi, aducându-l la cunoștința publicului larg.

Oleg Budza: „Nu este suficient să faci un lucru bun, dacă nu știi cum să-l aduci la cunoștința publicului larg”

”Din păcate, presa scrisă nu mai este un mijloc operativ, eficient și atractiv de informare, locul acesteia fiind luat de publicațiile online, care pot fi accesate rapid de oriunde, de pe telefoanele mobile, tablete, calculatoare. În cadrul Confederației noastre am încercat să schimbăm abordarea în activitatea de difuzare a informațiilor, utilizând la maximum tehnologiile moderne de informare și pot spune că vedem schimbări spre bine”, a precizat liderul sindical.

Jonas Devantier, consultant relații internaționale, Federația Unită a Lucrătorilor Danezi (3F), a împărtășit celor prezenți experiența Danemarcei în domeniu.

”Prin acest schimb de experiență urmărim să identificăm cele mai bune instrumente de mediatizare a acțiunilor sindicatelor. În epoca Internetului, foarte multe produse, mărfuri și servicii sunt promovate prin intermediul reţelelor de socializare, iar sindicatele trebuie să fie în pas cu timpul. Este obligația noastră să apărăm drepturile și interesele tuturor salariaților, utilizând toate instrumentele posibile, inclusiv cele mediatice”, a subliniat Devantier.

Jonas Devantier: „În epoca Internetului, foarte multe produse, mărfuri și servicii sunt promovate prin intermediul reţelelor de socializare, iar sindicatele trebuie să fie în pas cu timpul”

Louise Thomson, jurnalist, Departamentul relații cu publicul din cadrul 3F, a menționat că stabilirea conexiunii între membrii săi trebuie să fie o prioritate pentru toate sindicatele. ”Dacă vrem să avem o comunicare eficientă, vom fi acolo unde sunt membrii noștri – pe facebook, twitter, youtube, să-i ținem la curent cu toate noutățile ce vizează activitatea sindicală”, a spus ea.

Natalia Piciujkina, redactorul paginii web a Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Radioelectronică din Belarus, a opinat că rețelele sociale sunt un instrument eficient de acoperire cu informație vastă a unui auditoriu larg, câștigând și timp, și resurse. ”Ar fi o mare greșeală să nu folosim acest instrument, care favorizează simțitor relaționarea noastră cu societatea și soluționarea multor probleme”.

”Rețelele sociale sunt o bună platformă de distribuire rapidă și ieftină a informației. Totodată, acest instrument poate fi utilizat pentru mobilizarea, în timp scurt, a unui grup mare de oameni, pentru participarea la diverse acțiuni, cum ar fi protestele, mitingurile, flashmob-urile etc”, a spus Vladimir Maidaniuk, șef-adjunct al Centrului de implementare a proiectului danezo-ucrainean, Federația Sindicatelor din Ucraina.

Reamintim, că un traning similar s-a desfășurat în luna iunie 2016 în orașul ucrainean Cernigov, la care au participat și zece tineri sindicalişti din Republica Moldova, proiectul fiind finanțat de Ministerul de Externe al Danemarcei.

 

Galerie foto aici.

Departamentul mass-media și relații internaționale