Implementarea unor mecanisme concrete de dezvoltare a învățământului dual în Republica Moldova va oferi o serie de beneficii de lungă durată, atât pentru salariați cât și pentru angajatori. Despre aceasta au comunicat astăzi, 22 august, participanții la un seminar de informare privind perspectivele dezvoltării învățământului dual.
La lucrările seminarului au participat conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).
“Toți dorim să avem în țară specialiști bine pregătiți. Însă sunt semnale care ne arată că deja, astăzi, mediul de afaceri se confruntă cu anumite dificultăți atunci când vine vorba de a găsi persoane bine calificate. O soluție în acest sens ar fi dezvoltarea învățământului dual și alocarea unor surse financiare suplimentare pentru pregătirea specialiștilor”, a comunicat Oleg Budza, președinte al CNSM.
Potrivit liderului sindical, un model de bune practici în domeniul învățământului dual, care ar putea fi preluat, este cel aplicat în Germania, unde de mai mulți ani sunt înregistrate rezultate importante în această direcție.
“Recent, reprezentanții CNSM au participat în cadrul unui grup de lucru intersectorial în proiectul “Reforma structurală a învățământului profesional tehnic” care a studiat cadrul normativ și instituțional ce reglementează învățământul dual. Grupul a venit cu propuneri pentru a crea condiții optime de implementare a sistemului de învățământ profesional tehnic cu elemente duale”, a adăugat președintele CNSM.
Oleg Budza, a menționat că intensificarea colaborării cu partenerii sociali, în special CCI, ar contribui la dezvoltarea învățământului dual.
În context, Oleg Budza, a reiterat poziția CNSM de a încheia în timpul apropiat un Acord de colaborare cu CCI, pentru a implementa diverse proiecte, inclusiv în domeniul învățământului dual.
Nadejda Lavric, vicepreședinte al Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, a comunicat celor prezenți despre participarea recentă la o instruire în Germania, unde a făcut schimb de experiență și a aflat despre rolul sindicatelor la pregătirea tinerilor, în cadrul programelor de învățământ dual.
”În Germania, 55,7% din tineri sunt cuprinși în învățământul dual. 95% din ei își găsesc ulterior un loc de muncă. Anual în Germania sunt instruiți circa 500 de mii de elevi. Totodată, peste 20% din întreprinderile germane participă în dezvoltarea învățământului dual, în special întreprinderile mici și mijlocii, iar statul investește în învățământul dual peste 5 miliarde de euro”, a informat ea.
La rândul ei, Natalia Calenic, vicepreședinte al CCI, a comunicat despre rolul Camerei de Comerț și Industrie în învățământul dual, și a vorbit despre acțiunile întreprinse în această direcție.
Astfel, vicepreședintele CCI a subliniat că a fost demarat procesul de constatare a conformității agenților economici pentru desfășurarea învățământului dual, în scopul recomandării acestora către MECC pentru anul de studii 2017-2018.
Participanții au menționat necesitatea intensificării cooperării între partenerii sociali pentru a promova învățământul dual în rândul întreprinderilor moldovenești și al elevilor, dar și a celor care deja au o profesie, însă doresc să obțină o nouă calificare profesională.
În Republica Moldova învățământul dual a fost lansat la 1 septembrie 2014, la școală profesională numărul 5 din Bălți, în parteneriat cu întreprinderea germană ”Draexlmaier”, unul dintre cei mai mari investitori în zona economică liberă Bălți. Atunci s-a realizat formarea profesională duală a ucenicilor la trei meserii.
În următorii ani de studii, numărul instituțiilor de învățământ și al companiilor cointeresate în această formă de instruire s-a mărit considerabil. Astfel, pe parcursul ultimilor 3 ani, deja 9 instituții de învățământ efectuează formarea profesională în sistem dual, în colaborare cu 14 agenți economici parteneri. Numărul de absolvenți au atins cifra de 220 de elevi, pregătiți la 9 meserii.
Departamentul mass-media și relații internaționale