Astăzi, 8 noiembrie curent, Consiliul General al Federaţiei Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ) a organizat seminarul cu genericul „Noutăți din legislație: Reforma sistemului de pensionare și Modificările din Codul Muncii”. La lucrările seminarului au fost prezenți membri de sindicat de la Universitatea Tehnică din Moldova.
Potrivit lui Ion Bulat, prim-vicepreședinte al FSEŞ, acest seminar este unul teoretico-practic şi are drept scop informarea membrilor de sindicat despre modificările şi completările la Codul muncii, deoarece există un mare interes din partea membrilor de a afla mai multe detalii despre reformarea legislaţiei muncii. În acest sens, FSEŞ a invitat experţi de la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, filiala Centru, mun. Chișinău – Liuba Rotaru şi Ludmila Boiarji, care au comunicat participanţilor despre modificările la Codul muncii şi reforma sistemului de asigurări sociale.
„Există păreri împărţite ce se referă la reforma sistemului de pensii. Unii apreciază această reformă drept una pozitivă, în timp ce alţi consideră că nu le-au fost îndreptăţite aşteptările. Au avut loc multe discuţii la acest capitol însă sperăm că în timp această reformă va da rezultate, de care vor beneficia cât mai multe categorii de salariaţi”, a sublinat Ion Bulat.
La rândul ei, Liuba Rotaru, președinte al Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Centru, preşedintele Consiliului de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a precizat că reforma sistemului de pensii este una necesară, însă, potrivit ei, aceasta conţine şi anumite neajunsuri semnalate în repetate rânduri de conducerea CNSM în dialog cu partenerii sociali.
În principal, lacunele identificate de CNSM se referă la îmbunătățirea condițiilor de pensionare pentru lucrătorii aflați în condiții grele și nocive, asimilarea stagiului de cotizare a perioadelor necontributive de îngrijire a părinților cu vârsta de peste 75 de ani, indexarea pensiilor de fiecare dată când inflația crește peste 2%, extinderea dreptului la pensie de urmaș, diversificarea alocațiilor sociale de stat în funcție de durata perioadei de contribuție.
Cei prezenţi, au adresat experţilor întrebări şi au discutat despre politicile ce ţin de concediul paternal, indemnizaţii, sistemul asigurărilor sociale de stat, impactul migraţiei asupra sistemului dat, necesitatea ajustării forţei de muncă la cerinţele pieţei muncii.
Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, începând cu 1 noiembrie, curent, beneficiarii de pensii pentru limita de vârstă şi dizabilitate, care şi-au stabilit pensia în anii 2009, 2010 şi 2011, vor primi pensia deja valorizată. Acest lucru înseamnă o ajustare a venitului asigurat obţinut, începând cu anul 1999 şi până la stabilirea pensiei, la salariul mediu pe economie din anul precedent anului pensionării.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM