Timp de 2 zile, 9-10 noiembrie, reprezentantele structurilor de femei și de tineret din cadrul CNSM participă la seminarul cu tema ”Economia de îngrijire și migrația. Impactul asupra femeilor și tinerilor din Republica Moldova”, care a fost organizat în incinta Institutului Muncii al CNSM de către Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC), CNSM și cu susținerea financiară a Fundației Friedrich Ebert Stiftung.
Participantele la eveniment au fost informate despre prioritățile și campaniile de informare ale ITUC, Consiliului Regional Pan – European (PERC), migrația femeilor și economia de îngrijire, proiectul Convenției Organizației Internaționale a Muncii privind combaterea violenței împotriva femeilor și bărbaților la locul de muncă, formarea abilităților de planificare a activităților cu atenție sporită asupra promovării egalității de gen și a combaterii violenței.
Olga Nicolae, consilier PERC, a evidențiat că este important că organizatorii evenimentului și-au propus să discute problema migrației, mai ales cu accent asupra tinerilor și femeilor, care continuă să plece la muncă peste hotare. Ea a spus că se încearcă de a dezbate această problemă, de a identifica strategii în acest sens, susținerea necesară din partea structurilor europene pentru lucrătorii emigranți, îndeosebi a femeilor, de a aborda problema familiilor acestora care rămân în țară. La fel, a adăugat Olga Nicolae, participantele se vor pronunța pe marginea problemei demografice și, în special, vizavi de îmbătrânirea populației țării, economia de îngrijire a persoanelor vârstnice și copiilor din Republica Moldova.
Liuba Rotaru, președinte al Consiliului de femei din cadrul CNSM, a menționat că în cadrul seminarului sunt abordate subiecte extrem de importante. Or, locuitorii țării, inclusiv femeile, traversează o perioadă dificilă din istoria RM. În această ordine de idei, a precizat dumneaei, Consiliul de Femei din cadrul CNSM are un rol deosebit în ceea ce privește starea familiei, diminuarea impactului migrației asupra acesteia. Se impune o abordare complexă, inclusiv asigurarea unei protecții sociale adecvate pentru femei, pentru familiile tinere. De asemenea, în cadrul seminarului, se va lua cunoștință de experiența altor țări la acest capitol și se va vedea ce trebuie de făcut în acest sens.” Poate este nevoie de a schimba prioritățile activității Consiliului de Femei, de a interveni în raport cu Guvernul și Parlamentul pentru a obține unele facilități bugetare privind protecția socială a femeilor”, admite Liuba Rotaru.
Oleg Budza, președintele CNSM, a declarat că tema seminarului nu este deloc una întâmplătoare. Deoarece, potrivit afirmației dumnealui, femeile reprezintă 56 procente din numărul membrilor de sindicat din țară, fapt ce obligă CNSM să facă totul ce-i cu putință pentru a apăra interesele femeilor, îndeosebi pentru a le ridica nivelul de trai, de a spori potențialul de cumpărare a familiei. Pentru aceasta e nevoie de a mări veniturile, de a majora salariile, de a crea locuri de muncă decentă.
De asemenea, Oleg Budza a subliniat că mai este mult de făcut în ce privește protecția muncii a lucrătorilor, inclusiv a femeilor. Aceasta, deși se fac observate multe schimbări spre bine ce țin atitudinea față de atestarea și evaluarea riscurilor la locul de muncă. Totuși, mai există multe restanțe privind medicina ocupațională, înregistrarea bolilor profesionale.
Totodată, președintele CNSM a menționat că sindicatele fac tot posibilul pentru a diminua efectul migrației în țară. Deoarece, în condițiile în care RM consemnează unul dintre cei mai înalți coeficienți de îmbătrânire a populației din lume, plecarea masivă a lucrătorilor peste hotare, inclusiv a femeilor și tinerilor, lasă țara fără brațe de muncă.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM