În mai bine de un sfert de secol de la proclamarea independenței statului nostru, numărul asistenților medicali care au renunțat la locurile lor de muncă a crescut de aproape 2 ori. Doar în capitală, deficitul de lucrători medicali cu studii medii constituie peste 5 mii de persoane.
Exodul de asistenți medicali ar putea fi diminuat dacă Comisia națională pentru consultări și negocieri colective ar da curs solicitării Comitetului Confederal al CNSM adoptate în cadrul ședinței sale de astăzi, 16 noiembrie, și ar înainta Guvernului Republicii Moldova propunerea în vederea inițierii procedurii de ratificare a Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr.149 privind angajarea, condițiile de muncă și de trai ale asistenților medicali.
Or, potrivit argumentelor prezentate de Departamentul juridic al CNSM, tocmai angajarea, condițiile de muncă și de trai, remunerarea, educația și formarea profesională pentru exercitarea funcțiilor de asistenți medicali constituie obiectivul principal al Convenției respective a OIM. Cu atât mai mult cu cât, ratificarea acestui document al OIM reprezintă un angajament al Republicii Moldova ca stat-membru al OIM. Așa încât, ratificarea convenției nominalizate va obliga statul nostru să întreprindă multiple măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai ale lucrătorilor din acest domeniu. Adică, să elaboreze și să adopte legislația – cadru care să stabilească și să supravegheze cerințele de bază privind educația și formarea în domeniul asistenței medicale.
Plus la aceasta, să fie soluționate litigiile apărute în legătură cu stabilirea termenelor și condițiilor de încadrare în muncă prin intermediul unor mecanisme independente și imparțiale, precum medierea, concilierea și arbitrajul voluntar. Se va impune și crearea condițiilor normale de muncă, cel puțin egale cu cele ale angajaților din alte domenii privind durata timpului de muncă și de odihnă. La concret, este vorba de compensarea orelor muncite suplimentar și a muncii în schimburi, concediul pentru studii, de maternitate, pentru îngrijirea copilului, concediului medical, asigurarea socială și altele.
În caz de ratificare a Convenției nr.149 a OIM, țara noastră va fi obligată să întreprindă acțiuni pentru a promova participarea asistenților medicali la planificarea serviciilor de asistență medicală și de consultare a acestora în raport cu deciziile în care sunt vizați.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM