Dreptul la grevă constituie un mijloc eficient de apărare a drepturilor și intereselor profesionale, economice și de muncă ale salariaților. Deși, art. 45 din Constituția Republicii Moldova consfințește acest drept, unele acte normative restrâng sau interzic dreptul la grevă.
În acest context, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, potrivit Hotărârii Consiliului General al Confederației din 24.11.2016 a solicitat Avocatului Poporului să dispună înaintarea unei sesizări către Curtea Constituțională pentru efectuarea controlului constituționalității unor prevederi ale legislației, precum și a Hotărârii Guvernului nr. 656 din 11 iulie 2004 cu privire la aprobarea Nomenclatorului unităților, sectoarelor și serviciilor ai căror salariați nu pot participa la grevă. Prin decizia Curții Constituționale din 22 mai 2017, sesizarea a fost declarată admisibilă.
Deși, reprezentantul Guvernului nu a susținut sesizarea înaintată de Avocatul Poporului, Curtea Constituțională, reieșind din faptul că interzicerea absolută a grevei nu este constituțională, a recunoscut constituționalitatea interzicerii dreptului la grevă numai pentru unele categorii de salariați, preponderent, care dețin funcții de răspundere, indicate în Nomenclatorul aprobat prin Hotărîrea Guvernului menționată mai sus. Or, prin extinderea interdicției exercitării dreptului la grevă asupra tuturor salariaților, și nu doar asupra persoanelor cu funcții de răspundere, Guvernul, potrivit Curții Constituționale, și-a depășit limitele competenței stabilite prin lege. Asemenea constatări Curtea le-a făcut cu referire, inclusiv, la organele afacerilor interne, Serviciile de Informații și Securitate, Serviciile de Protecție și Pază de Stat și altor autorități publice.
Astfel, potrivit Hotărîrii Curții Constituționale nr. 30 din 7 noiembrie 2017, nu pot participa la grevă doar:
În sistemul judecătoresc, interzicerea dreptului la grevă este recunoscut constituțional doar în măsura în care vizează judecătorii instanțelor de judecată. Astfel, pentru alte categorii de salariați, adică, cu excepția celora indicate de către Curtea Constituțională, din instituțiile menționate mai sus, dreptul la grevă nu este limitat. Or, prin Hotărîrea Curții Constituționale nr. 30 din 7 noiembrie 2017, dreptul la grevă este recunoscut pentru un cerc mai larg de salariați.
Referitor la categoriile de salariați pentru care dreptul la grevă este restrâns, Curtea Constituțională a menționat că art. 369 alin. (4) din Codul Muncii cuprinde garanții în acest sens, statuând că în cazul în care greva este interzisă, conflictele colective de muncă se soluționează de organele de jurisdicție a muncii, adică de comisiile de conciliere și instanțele de judecată.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM
Sursa foto: www.antena3.ro