Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Implementarea ODD-urilor, oportunitate unică pentru sindicate în vederea promovării, respectării și garantării drepturilor lucrătorilor

13.12.2017

IMG_0772

Consolidarea eforturilor organizațiilor muncitorilor în procesul de implementare a politicilor privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030 în Republica Moldova constituie tema seminarului organizat pentru membrii Comitetului Confederal al CNSM, care se desfășoară timp de 2 zile, 13-14 decembrie, curent, în incinta Institutului Muncii al CNSM.

Oleg Budza, președintele CNSM, a apreciat acest eveniment de o importanță deosebită  drept o platformă de discuții privind implicarea sindicatelor în măsurile de implementare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în țara noastră, care sunt relevante pentru Republica Moldova. El a subliniat că pentru sindicatele din Moldova contează în mod principial ca obiectivele referitor la nivelul de trai și de muncă al angajaților să fie realizate cu mult succes.

Președintele CNSM a punctat că obiectivul muncă decentă și creștere economică din Agenda 2030 prezintă un interes sporit pentru sindicate, deoarece este corelat cu Programul de țară privind munca decentă  pentru 2016-2020, care se axează pe 4 piloni: promovarea locurilor de muncă și a întreprinderilor, garantarea drepturilor la locurile de muncă, extinderea protecției sociale și promovarea dialogului social.

Totodată, Oleg Budza a evidențiat că promovarea creșterii economice, dezvoltarea și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, care vor conduce la crearea locurilor de muncă, interconectată cu acțiunile de promovare, consolidare a capacităților partenerilor sociali,  ar putea determina sporirea eficienței activităților din Agenda 2030. ”Sindicatele trebuie să-și sporească capacitatea de a contribui la planificarea și implementarea Agendei 2030. Mecanismul de implementare este unul: dialogul social eficient”, a concluzionat președintele CNSM.

Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU, reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova, a remarcat că seminarul în speță a fost organizat la timp și țintește rolul sindicatelor în procesul de implementare a ODD-urilor și atingere a celor 17 obiective ale Agendei 2030. ”Rolul sindicatelor în ce privește implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă este unul real din perspectiva aplicării în modul corect a acestora”,  a precizat Dafina Gercheva.

Ariel Castro, specialist în activitățile lucrătorilor al Biroului Organizației Internaționale a Muncii pentru Activitățile Lucrătorilor (ACTRAV), a vorbit despre relevanța ODD-urilor pentru agenda sindicatelor și modul în care acestea pot colabora cu Organizația Internațională a Muncii pentru a promova și implementa Agenda 2030. În opinia dumnealui, participarea sindicatelor la procesele de implementare a ODD-urilor oferă o oportunitate unică din perspectiva influențării politicilor sociale, economice promovate de guvernare,  asigurării protecției sociale prin salarii decente, condiții bune de muncă.

Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a fost adoptată la 25 septembrie 2015 de către șefii de state și de guverne ai celor 193 de țări ale Adunării Generale a ONU. Acest document global include 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, care prevăd eradicarea sărăciei lucii și a foametei, stabilește un spectru larg de obiective economice, sociale și de mediu într-o abordare integrată, bazată pe respectarea drepturilor omului.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM