Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Provocările legate de remunerarea echitabilă a muncii și echilibrul dintre viața profesională și cea privată, în atenția sindicalistelor din Europa

22.02.2018

FBI

În perioada 21-22 februarie, în or. Bruxelles, Belgia, are loc o nouă întrunire a membrilor Comitetului de femei din cadrul Consiliului Regional Pan-European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC). Întâlnirea are scopul de a discuta planul de lucru al Comitetului pentru anul 2018 și de a decide temele principale care trebuie luate în considerare. La acest for, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este reprezentată de Liuba Rotaru, președintele Comisiei de Femei din cadrul CNSM.

În cadrul întrunirii, participantele dezbat toate propunerile ce țin de organizarea mai multor întrevederi care vor avea loc pe parcursul anului, organizarea unor campanii și proiecte de informare și sensibilizare a opiniei publice legate de plăți echitabile, protecție socială, promovarea Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii, promovarea femeilor în funcții de luare a deciziilor, organizarea unor activități de instruire. Totodată, sindicalistele vor face schimb de experiență privind provocările și activitățile din diferite țări ce se referă la promovarea și apărarea drepturilor și intereselor femeilor.

Într-un raport prezentat anterior de Sabine Slegers, președinte al Comitetului de femei PERC, se arată că situația actuală a pieței forței de muncă și a bunăstării în Europa este îngrijorătoare, deoarece reformele recente ale autorităților naționale au condus și ar putea continua să ducă la reducerea finanțării publice și a dialogului social, precaritatea și insecuritatea în muncă fiind premise pentru extinderea inegalităților de gen în societate. Autorul raportului vine cu un apel și menționează că este esențial să acționăm pentru a face ca egalitatea între femei și bărbați să devină o prioritate reală, nu una retorică.

Pe termen lung, obiectivele structurii PERC a femeilor sunt: asigurarea implementării programului de egalitatea de gen al PERC; adoptarea pozițiilor cu privire la aspectele legate de egalitatea între femei și bărbați și monitorizarea implementării integrării perspectivei de gen în politicile PERC; integrarea deplină a femeilor în organizații sindicale; asigurarea integrării perspectivei de gen în programe și proiecte sindicale.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM