Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

(VIDEO) Partenerii sociali din ramura construcțiilor, tot mai aproape de semnarea Convenției Colective la nivel de ramură

16.07.2018

constructori

Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS” și Federația Patronatului din Construcții și Producere a Materialelor de Construcții (FPCPMC) au semnat astăzi, 16 iulie, Procesul verbal de Recunoaștere a Partenerilor Sociali din ramura construcțiilor. Documentul a fost semnat în prezența șefului Direcției Urbanism și Construcții din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Mihail Lupașcu, și a mai multor conducători de întreprinderi din ramură. Proiectul Convenției Colective la nivel de ramură urmează a fi înaintat MEI pentru negociere și semnare.

Prin acest document, în temeiul Legii nr. 245 din 21.07.2006 privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective, părțile recunosc necesitatea dezvoltării parteneriatului social la toate nivelurile și se angajează să depună eforturi comune și eficiente în protejarea sistemului de parteneriat social ramural, precum și a intereselor specifice ramurii prin dialog permanent cu autoritățile publice centrale și locale. Recunoașterea partenerilor are ca scop asigurarea continuității dialogului social.

Victor Talmaci, președintele Federației ”SINDICONS”, a menționat că prima Comisie de Negocieri Colective a fost creată în anul 1993, iar de atunci multe lucruri s-au schimbat. „A apărut necesitatea operării unor modificări în procesul de parteneriat social, în vederea depășirii problemelor existente și îmbunătățirii situației în ramura construcțiilor, iar semnarea acestui Proces verbal reprezintă un pas important în această direcție”, a adăugat liderul sindical.

„Noi nu dorim ca între părți să existe careva rivalități sau neînțelegeri. Ne dorim un parteneriat lucrativ, de la egal la egal, bazat pe respectul reciproc. Sectorul construcțiilor este un motor al economiei naționale, însă în ultimii ani ne confruntăm cu dificultăți legate de exodul specialiștilor în străinătate, nivelul de salarizare, condițiile de muncă. Sunt convins că acestea, dar și alte probleme pot fi depășite dacă vom fi activi și vom intensifica colaborarea”, a subliniat Ion Stratulat, președinte al FPCPMC.

În contextul discuțiilor, Mihail Lupașcu, șef al Direcției Urbanism și Construcții din cadrul MEI, a menționat că autoritățile sunt deschise spre dialog pentru a identifica în comun acele soluții care vor contribui la dezvoltarea ramurii construcțiilor.

La lucrările ședinței, participanții au mai pus în discuție chestiuni organizatorice legate de marcarea la 12 august curent a Zilei profesionale a lucrătorilor din construcții.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM