Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

(VIDEO) Sindicalistele bat alarma în privința situației în domeniul sănătății femeilor din mediul rural

23.07.2018

IMG_4732_edit

Comisia de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat astăzi, 23 iulie, în raionul Hîncești, o masă rotundă pentru a discuta despre situația în domeniul sănătății femeilor din mediul rural, fenomenul migrației și impactul acestuia asupra familiilor, asigurarea condițiilor de muncă decente pentru salariați, probleme legate de egalitatea de gen, în concordanță cu standardele Organizației Internaționale a Muncii și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

La acest eveniment au participat sindicaliste, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, Valentina Stratan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Ghenadie Buza, președinte al Consiliului Raional Hîncești.

Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei din cadrul CNSM, a menționat despre progresele în privința susținerii femeilor, inclusiv s-a majorat indemnizația unică de îngrijire a copilului, părinții au posibilitatea de a beneficia de regim parțial de muncă dacă au copii până la vârsta de 3 ani, sunt oferite condiții de pensionare speciale pentru femeile care au născut mai mult de 3 copii, au fost  înăsprite pedepsele pentru aplicarea violenței, iar în unele instituții s-a îmbunătățit calitatea serviciilor medicale acordate populației.

“Ne bucură că autoritățile depun eforturi pentru asigurarea egalității de gen în toate sferele. Însă mai sunt multe de făcut, iar cifrele ce se referă la sănătatea populației ne pun în gardă. În special, suferă femeile din mediul rural. Ne referim la indici în creștere ce țin de boli cardiace, cancer, bolile aparatului digestiv. Este important să informăm populația despre modul sănătos de viață, să promovăm cultura corectă a alimentării, găsirea echilibrului dintre viața profesională și cea personală, să existe prețuri accesibile la medicamente, acces la servicii medicale de calitate în localități”, a accentuat Liuba Rotaru.

Potrivit lui Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, Confederația, împreună cu partenerii sociali, întreprind acțiuni pentru a îmbunătăți situația la capitolul sănătatea femeilor. “De rând cu alte probleme care sunt permanent pe agenda noastră, în prim planul atenției este sănătatea și sănătatea salariaților, igiena muncii, respectarea condițiilor care ar asigura o muncă decentă. Indicatorii pe care îi analizăm ne îngrijorează. Dialogul cu partenerii sociali este factorul principal care poate contribui la îmbunătățirea sănătății salariaților. La întreprinderile unde sunt organizații sindicale, găsim și condiții de muncă mai bune, salariatul este protejat, iar drepturile sale sunt respectate. Vom continua să informăm activul sindical și să negociem cu partenerii sindicali condiții de muncă mai bune”, a precizat Petru Chiriac.

“Aceste discuții sunt foarte utile pentru toți partenerii sociali. Avem posibilitatea de a interacționa, de a face schimb de informații, a discuta problemele care ne îngrijorează și să găsim soluții. Ne-am propus să ne focusăm în cadrul acestor discuții pe două din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite – 3 și 5, privind sănătatea și starea de bine și, respectiv, egalitatea de gen. Vom pune accent pe comunicare, pe implicarea activă a tuturor actorilor sociali, pentru ca cetățenii să-și cunoască drepturile, iar organizațiile sindicale au un rol important în acest proces”, consideră Valentina Stratan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

“Mă bucură că problemele legate de sănătatea femeilor sunt discutate astăzi la Hâncești. Sunt medic de profesie, am activat mulți ani în acest domeniu și cunosc bine care sunt problemele. Republica Moldova se confruntă cu o creștere a numărului de maladii de divers tip. Pentru a îmbunătăți lucrurile sunt necesare eforturi conjugate. Însă totul începe de la educația din familie, de la modul cum populația este implicată în ceea ce numim generic ”mod sănătos de viață”, de la o mai bună informare, pînă la implementarea unor politici la nivel de țară care ar favoriza diminuarea indicatorilor care există și ar preveni dezvoltarea maladiilor”, a subliniat Ghenadie Buza, președintele Consiliului Raional Hîncești.

În cadrul mesei rotunde, sindicalistele au mai discutat despre activitățile organizate în cadrul campaniei ITUC/PERC “Stop violenței bazate pe gen în lumea muncii”, precum și despre prevederile reformei sistemului de pensii, modificările la legislația în vigoare privind protecția socială a femeilor, eliminarea oricăror forme de violență la locul de muncă și în familie, extinderea listei medicamentelor compensate, tratamentul balneo-sanatorial, necesitatea operării unor reforme în sistemul de salarizare.

În contextul discuțiilor menționate, participanții mesei rotunde au vizitat Centrul de reabilitare al victimelor violenței domestice “Prezicere Divină” din s. Ciuciuleni, raionul Hîncești, unde au fost familiarizați cu modul de susținere a femeilor supuse unor abuzuri.

Sindicalistele bat alarma în privința situației în domeniul sănătății femeilor din mediul rural

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM