Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, a organizat astăzi, 10 septembrie, evenimentul public de prezentare a noului Raport Alternativ privind implementarea Acordului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului “Monitorizarea implementării Acordului RM-UE”, realizat în cooperare și cu suportul Fundației Konrad Adenauer.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, Delegației UE în RM, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale. Experții IPRE au prezentat o evaluare independentă, calitativă și cantitativă, a rezultatelor înregistrate până la 30 iunie 2018, în implementarea angajamentelor incluse în Titlurile II, III, IV, V și VI, în conformitate cu obiectivele trasate în Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE (pentru anii 2017-2019).
Daniela Morari, Secretar de Stat pentru integrare europeană, a menționat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene salută acest exercițiu de raport alternativ, care aduce o plus valoare efortului instituțiilor de linie în implementarea prevederilor Acordului de Asociere, iar recomandările formulate vor fi examinate și luate în considerație în procesul de realizare a Planului. ”La elaborarea unor asemenea rapoarte, este important să vedem imaginea de ansamblu a progresului existent, dar, în același timp, să facem și o distincție dintre acțiunile ce țin nemijlocit de implementarea Acordului de Asociere, acțiunile ce țin de obținerea asistenței macro-financiare din partea UE, acțiunile ce țin de situația internă, care influențează apropierea țării noastre de standardele europene, etc.”, a subliniat Secretarul de Stat.
În cadrul unei sesiuni de dezbateri, cei prezenți s-au referit la aspectele ce țin de dialog politic și reforme, cooperare economică și sectorială, comerț și aspecte legate de justiție, libertate și securitate, asistență financiară și relațiile de cooperare RM-UE.
Prezent la eveniment, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a menționat că sindicatele din Republica Moldova ar fi interesate să vadă în viitoarele analize expuse în Raportul Alternativ elaborat de IPRE care este situația ce se referă la aspectele sociale ale Acordului de Asociere.
“În Raportul Alternativ nr. 3 nu se regăsește informația privind implementarea prevederilor sociale ale Acordului de Asociere care sunt incluse în Capitolul 4 „Ocuparea forței de muncă, politica socială și egalitatea de șanse”, al Titlului IV “Cooperarea economică și alte tipuri de cooperare sectorială” care a fost analizat detaliat. Aceasta se referă la ocuparea forței de muncă, protecție social și salarizare, precum și la 39 Directive ale UE în domeniul muncii, securității și sănătății în muncă, combaterea discriminării și egalitatea de șanse între femei și bărbați, care urmează a fi transpuse în legislația națională. Ne-am dori ca în viitorul Raport să se regăsească și aceste aspecte, deoarece se referă la toți salariații care activează în economia națională”, a comunicat Sergiu Sainciuc.
Menționăm că în cadrul Raportului Alternativ IPRE au fost evaluate 679 din 1487 de măsuri ale Planului Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv cele inițiate în anul 2017. Textul integral al Raportului IPRE poate fi accesat pe pagina web a IPRE.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM