Peste 40 de persoane – formatori sindicali, vicepreședinți, responsabili de organizare, educație și informare din centrele sindicale național-ramurale, șefi de departamente CNSM – au participat astăzi,17 septembrie, la seminarul ”Dezvoltare durabilă prin organising sindical” organizat de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, al cărui invitat special este Benedict Stephen, directorul Academiei Globale de Organizare, un nume notoriu, de referință pentru mișcarea sindicală internațională.
Oleg Budza, președintele CNSM, a remarcat că Benedict Stephen este așteptat de multă vreme în țara noastră, deoarece experiența lui în domeniul organizării sindicale sub egida Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) va permite sindicaliștilor din Moldova să cunoască multe practici noi, efective din domeniul respectiv. În afara de aceasta, a menționat președintele CNSM, Benedict Stephen este un specialist remarcabil în ce privește metodele și instrumentele de recrutare a noilor membri de sindicat, recomandările lui sunt utile din perspectiva extinderii mișcări sindicale din țara noastră.
De asemenea, a menționat Oleg Budza, recomandările directorului Academiei Globale de Organizare sunt oportune în contextul desfășurării anului acesta de către CNSM a Campaniei Naționale ”Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor tale”, prin intermediul căreia CNSM și-a propus ca salariații să fie mai bine protejați în plan social-economic, membrii de sindicat să se simtă cu adevărat membri ai familiei sindicale din țara noastră, ceea ce reprezintă premise sigure pentru afirmarea unor structuri puternice, viabile a sindicatelor.
”Consolidarea factorului pe care-l reprezintă angajații, în viziunea lui Benedict Stephen, constituie principala sarcină, la realizarea căreia trebuie să se implice cu precădere organizațiile sindicale”. În acest context, dumnealui a punctat că organizarea sindicală este o componentă fundamentală din perspectiva extinderii mișcării sindicale. El a atenționat că activiștii, liderii sindicali nu trebuie să uite nici pentru o clipită că salariații constituie baza organizațiilor sindicale. De aceea, este imperios necesar, a îndemnat directorul Academiei Globale de Organizare, de a comunica în mod constant cu angajații la locul lor de muncă. Aceasta, în opinia dumnealui, reprezintă una din condițiile principale de eficientizare a activității de recrutare a noilor membri de sindicat.
Cât privește șansele de consolidare a capacităților organizațiilor sindicale, Benedict Stephen a stipulat că, în primul rând, trebuie să mobilizeze membrii de sindicat, astfel încât aceștia să realizeze că sindicatele sunt în măsură să le apere drepturile și interesele lor. La fel, este necesar ca sindicaliștii să fii cât mai receptivi, mai sensibili față de doleanțele lucrătorilor, să se implice mai activ în procesul de soluționare a problemelor angajaților.
Mâine, 18 septembrie, seminarul ”Dezvoltare durabilă prin organising sindical”, cu participarea lui Benedict Stephen, organizat de către CNSM, va continua prin implicarea conducerii CNSM, președinților centrelor sindicale național-ramurale.
Fotografii de la eveniment pot fi găsite pe pagina de Facebook a CNSM aici.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM