Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Obiectivele muncii decente, politici sociale și de muncă: subiecte de instruire pentru reprezentanții partenerilor sociali

29.09.2018

IMG_1126

În perioada 25-28 septembrie curent, reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor și guvernelor din Ucraina, Moldova și țările balcanice, au discutat componentele muncii decente, politici sociale și de muncă din regiune, în cadrul unui curs organizat de către Organizația Internațională a Muncii la Budapesta, Ungaria. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a fost reprezentată de Tatiana Marian, Șef Departamentul mass-media și relații internaționale.

Scopul cursului constă în fortificarea capacității partenerilor sociali pentru a contribui la dezvoltarea politicilor sociale și de muncă la nivel național, regional și internațional. Cu un fundament axat pe rezultate analitice ale cercetărilor în domeniul muncii, cursul a oferit celor 24 de participanți posibilitatea unui schimb de experiență trans-național, bune practici și transfer de cunoștință. Subiectele abordate în perioada instruirii a cuprins conceptul muncii decente în Europa Centrală și de Est, viitorul muncii, economia informală, politici de ocupare, inovații în politicile active pe piața muncii, protecția socială, dialogul social, etc. Participanții au fost implicați în discuții interactive, exerciții, dezbateri, lucru în grupuri, vizita de studiu despre învățământul profesional vocațional, schimb de experiență și cunoștințe în domeniul muncii.

Tatiana Marian, Șef Departamentul mass-media și relații internaționale, consideră că ”este important să cunoaștem tendințele internaționale și provocările regionale în realizarea obiectivelor muncii decente pentru toți. Sinergiile, în acest sens, pot fi obținute atunci când problemele sociale și economice sunt adresate prin parteneriat social viabil și consolidare instituțională cu o abordare integrată. Astfel, dialogul social este un mecanism eficient de a promova dezvoltarea socială și creșterea economică pe termen lung.”

Design-ul cursului cuprinde trei etape: faza online de inducție, training-ul din Budapesta pentru patru zile și faza follow-up de mentoring. La finalul cursului participanții vor fi capabili să identifice și prioritizeze deficitul muncii decente la nivel național și vor elabora planuri de acțiuni individualizate specifice situației naționale pentru a contribui la realizarea obiectivelor muncii decente.

Obiectivele muncii decente, politici sociale și de muncă: subiecte de instruire pentru reprezentanții partenerilor sociali

Departamentul mass-media și relații internaționale