Activiştii şi membrii de sindicat din Republica Moldova au participat astăzi, 7 iunie curent, la marșul de solidaritate dedicat Zilei Sindicalistului. Ei au scandat și cerut autorităților țării: ”Nu muncii la negru!”, ”Salarii decente și pensii echitabile”, ”O viață decentă acasă” etc.
La marș au participat peste 5000 de persoane – membri de sindicate. Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a lansat un Apel către autoritățile Republicii Moldova, privitor la situaţia socială şi economică gravă din țară
În Apel, sindicaliștii își exprimă nemulțumirea privitor la incapacitatea organelor statului de a asigura cetăţenilor ţării respectarea drepturilor fundamentale la muncă, la un salariu decent, la sănătate, securitate şi protecţie socială la locul de muncă.
Membrii CNSM au îndemnat partenerii sociali de toate nivelurile să fie solidari cu sindicatele şi să-şi concentreze eforturile pentru a se asigura crearea noilor locuri de muncă, stabilirea unor salarii decente şi crearea condiţiilor normale de muncă.
Președintele CNSM, Oleg Budza, a specificat că este necesar de creat condiții adecvate de muncă în țară, pentru ca tinerii – viitorul acestui stat, să nu plece peste hotare, ci să fie satisfăcuți și protejați în Republica Moldova.
”Dacă salariații vor fi protejați și nu va fi corupție la locul de muncă, vor fi și salarii și pensii decente. Acolo unde sunt organizații sindicale, nu există economie neformală, iar salariile nu se achită ”în plic”, a declarat Budza.
Prim-ministrul, Iurie Leancă, a menționat că toate solicitările sindicaliștilor fac parte din obiectivele fundamentale ale noului Program de guvernare prezentat Parlamentului, care vor fi puse în aplicare cât de curând posibil.
” Dialogul cu liderii sindicali a demonstrat încă o dată o premisă foarte importantă, că sindicatele și Guvernul de fapt au exact unul și același scop – creșterea bunăstării cetățeanului de rând. Nu suntem oponenții, ci partenerii sindicatelor. Îmi doresc ca acest parteneriat să aducă roade, să avem o cooperare eficientă pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Sunt convins că vom lucra foarte activ cu sindicatele și vă promit să triplăm eforturile împotriva salariilor ”în plic””, a subliniat Leancă.
Ziua Sindicalistului este marcată deja al șaselea an consecutiv, după ce la 7 iunie 2007 cele două centre sindicale naţionale-înterramurale au adoptat hotărârea istorică de reîntregire a mişcării sindicale din ţară, prin fuzionarea lor şi crearea unui singur centru – Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova este unicul centru sindical inter-ramural, care întruneşte peste 400 mii de membri din 29 de organizaţii sindicale ramurale naţionale. Printre ei sunt lucrători din învăţământ şi ştiinţă, tehnologii informaţionale şi mass-media, agricultură şi alimentaţie publică, asistenţă socială şi producere de mărfuri, comunicaţii, construcţii, industria uşoară, cooperaţia de consum, comerţ şi antreprenoriat, industria chimică şi resurse energetice, colaboratori din sistemul MAI, instituţiilor de stat şi multe alte ramuri.
Din februarie 2010, CNSM a devenit membru al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC), care întruneşte în rândurile sale 311 centre sindicale naţionale din 155 de ţări şi regiuni cu numărul total de 175 milioane de membri.
Sindicatele sunt organizaţii constituite în scopul apărării şi promovării intereselor profesionale, economice, sociale, culturale şi sportive ale membrilor, respectiv a drepturilor acestora prevăzute de legislaţia muncii şi contractele de muncă.
Pentru prima dată sindicatele au apărut în Marea Britanie, unde în 1868 a fost creată organizaţia sindicală Trade Union Congress. În anul 1920 peste 60% din oamenii muncii din Marea Britanie erau membri ai sindicatelor de ramură. Treptat, organizaţiile sindicale s-au răspândit pe scară largă în întreaga lume.
În Moldova primele uniuni profesionale au fost organizate în perioada primei revoluţii burghezo-democratice din 1905-1907. Primii care s-au unit în sindicate au fost constructorii, croitorii, cizmarii, feroviarii, metalurgiştii şi lucrătorii din agricultură. Un nou avânt al mişcări sindicale s-a înregistrat după revoluţia din februarie 1917.
Centrul Informațional al Sindicatelor