Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii din cultură cer să fie îmbunătățite condițiile de muncă în ramură și o mai bună protecție a femeilor din mediul rural

19.10.2018

SV3

La 18 octombrie, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) a organizat în or. Ștefan Vodă o masă rotundă cu genericul „Femeia din cultură în mediul rural”. Activitatea a fost organizată la inițiativa Biroului de Femei al FSLC, cu prilejul marcării recente a Zilei mondiale a femeilor din mediul rural.

La eveniment au participat conducerea Federației și a raionului Ștefan Vodă, conducerea Direcției raionale cultură, tineret, sport și turism Ștefan Vodă, activul de femei sindicaliste din cadrul FSLC din raion. Participanții au discutat despre condițiile de muncă ale salariatelor din ramura culturii, asigurarea sănătății și securității acestora la locul de muncă, precum și despre condițiile de remunerare.

Nicolae Garaz, președintele FSLC, a menționat că sindicatul de ramură nu a ratat nici o ocazie unde să nu fie abordată problema necesității îmbunătățirii condițiilor de salarizare a lucrătorilor din ramura culturii. Liderul sindical a informat că în adresa Guvernului și a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova au fost expediate deciziile Consiliului Republican al FSLC, prin care s-a solicitat, în repetate rânduri, majorarea salariilor tuturor lucrătorilor din ramura culturii, în special a lucrătorilor din casele de cultură și muzee, salariile cărora sunt sub minimul de existență.

A fost abordată și problema motivării tinerilor specialiști din ramură și acordarea indemnizațiilor la angajare, la fel cum sunt acordate indemnizații la angajare tinerilor specialiști din ramura educației și sănătății. Dar, potrivit liderului sindical, spre regret, până în prezent sindicaliștii sunt în așteptarea răspunsurilor de rigoare și a schimbărilor solicitate. “Sperăm ca măcar odată cu adoptarea noii legi a salarizării, toți specialiștii din domeniile culturii să se regăsească în același rând cu bugetarii din alte ramuri și să fie remunerați pe potriva muncii depuse și importanței culturii la nivel de țară”, a accentuat Nicolae Garaz.

Nadejda Andronic, vicepreședinte al FSLC, a informat participanții că organele sindicale din cadrul FSLC reprezintă drepturile și interesele a peste 9 mii de femei sindicaliste, din care peste 5 mii femei membre de sindicat activează în teritoriu. „Femeia din cultură în mediul rural își are funcția și menirea sa socială, contribuind prin activitatea pe care o desfășoară la educarea tinerei generații, la iluminarea cultural-spirituală a oamenilor din mediul rural, la menținerea și dezvoltarea culturii țării noastre”, a menționat vicepreședintele FSLC.

În contextul discuțiilor, Nicolae Molozea, președinte al Consiliului Raional Ștefan Vodă, a menționat contribuția substanțială a specialiștilor din ramură în promovarea culturii raionului și a țării. Totodată, acesta și-a exprimat speranța că conducerea țării și a Ministerului de resort vor întreprinde acțiuni concrete în vederea schimbării bazei legislative și a categoriilor de salarizare pentru toți lucrătorii din cultură.

Reprezentanții administrației publice locale și-au exprimat doleanța ca Ministerul de resort, în comun cu sindicatele, să fie mai insistenți în obținerea finanțării ramurii culturii la nivel de țară, îmbunătățirea condițiilor de remunerare a tuturor salariaților din cultură, motivarea tinerilor specialiști de a activa în acest domeniu, îmbunătățirea condițiilor de muncă și asigurarea sănătății și securității muncii salariaților, dotarea instituțiilor de cultură cu echipament necesar activității.

Ana Moldovanu, consultant superior în cadrul departamentului protecție social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a informat despre condițiile de salarizare în sectorul bugetar și propunerile înaintate de sindicate la proiectul noii legi privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. De asemenea, Ana Moldovanu a adus la cunoștință participanților informații despre rolul pe care îl au sindicatele în obținerea unor îmbunătățiri a bazei legislative la acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

Participanții au concluzionat că FSLC urmează să facă tot ce le stă în puteri pentru a îmbunătăți condițiile de muncă în ramură. Totodată, ei au manifestat doleanța ca Guvernul și Ministerul de resort, în calitate de parteneri sociali, să se implice mai activ pentru asigurarea unui nivel de trai decent celor care activează în ramura culturii.

După eveniment, cei prezenți au vizitat expoziția meșterițelor populare din raion, cărora Direcția raională cultură, tineret, sport și turism, în comun cu centrul sindical ramural-teritorial din raion, le-a acordat diplome de mențiune pentru implicare în păstrarea tradițiilor și dezvoltarea culturii naționale. La fel, participanții au luat cunoștință cu condițiile de activitate ale femeilor din mediul rural, vizitând Casa de cultură și Muzeul din satul Răscăieți.