Ce înseamnă negocieri colective la fiecare nivel din sfera parteneriatului social, care este rolul acestora în activitatea sindicatelor, cum sunt formate structurile care gestionează procesul de negocieri colective, modalități de eficientizare a mecanismelor de negocieri colective – acestea au fost principalele subiecte discutate la 19 octombrie curent, în cadrul unui seminar organizat Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS”, în contextul campaniei “Contractul colectiv de muncă–garanția drepturilor tale”, lansate de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) la începutul acestui an.
Seminarul a fost organizat în incinta S.A. ”CONSTRUCTORUL” din mun. Bălți, unde au participat liderii organizațiilor sindicale primare afiliate la Federație din regiunea de Nord a Republicii Moldova.
Astfel, sindicaliștii au beneficiat de asistență în domeniul negocierilor colective, în vederea semnării la întreprindere a Contractului Colectiv de Muncă, cât și în direcția dezvoltării capacităților activiștilor sindicali, cu referire la aplicarea Legii nr. 166 din 21.09.2017 “Cu privire la tichetele de masă”.
”Pentru noi este important ca toți cei care sunt implicați în negocieri să fie mai bine instruiți, deoarece vrem ca negocierile colective care se fac la întreprinderi să fie mai eficiente. Ne dorim ca la finalul campaniei Confederației, să avem în organizațiile sindicale primare, contracte colective bine structurate și adaptate la cerințele înaintate de salariați”, a spus Victor Talmaci, președintele Federației ”SINDICONS”.
Procesul dat de instruire a membrilor de sindicat face parte dintr-un șir de activități susținute de Federația Internațională a Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului (BWI), sindicat global care întrunește peste 12 milioane de sindicaliști din 135 țări. Federația „SINDICONS” este membră a BWI de peste 20 de ani.
Menționăm că CNSM a declarat anul 2018, Anul Contractelor Colective de Muncă. La 20 martie 2018, CNSM a lansat campania națională ”Contractul Colectiv de Muncă–garanția drepturilor tale” la Chișinău. Ulterior au fost organizate activități de informare la Bălți, Cahul și Orhei. Planul de acțiuni al campaniei urmărește să sporească rolul contractelor colective de muncă în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat, și să consolideze capacitățile de monitorizare și evaluare a aplicării contractului colectiv de muncă.