Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii din ramura feroviară cer să fie respectată legislația muncii și să se achite restanțele la salarii

26.10.2018

IMG_5737

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSF) a organizat astăzi, 26 octombrie, un seminar la care au participat președinții organizațiilor sindicale primare din cadrul Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei”, pentru a discuta cum sunt respectate prevederile Codul Muncii la capitolul salarizare, disponibilizări, achitarea restanțelor la salarii.

Ion Zaporojan, președintele FSF, a argumentat necesitatea organizării acestui seminar prin faptul că la nivelul întreprinderii nominalizate este pe cale de a se produce disponibilizări ale salariaților care au încheiate contracte colective de muncă individuale pe durată determinată, a lucrătorilor care au atins vârsta de pensionare. De aceea, a accentuat liderul sindical, este necesar ca președinții organizațiilor sindicale primare să cunoască amănunțit legislația muncii, astfel încât la momentul concedierii salariaților să nu fie încălcate drepturile lor.

În această ordine de idei, cu explicații și comentarii privind multiple aspecte din Codul Muncii al RM și aplicarea lor, a venit invitatul Federației Sindicale a Feroviarilor, Andrian Lungu, expert în domeniul legislației muncii. Îndeosebi, el a comunicat despre condițiile în care poate fi modificat și suspendat contractul individual de muncă, modul de soluționare a litigiilor individuale de muncă, soluționarea conflictelor de muncă.

Totodată, au fost abordate și aspectele ce țin de conflictele de muncă, mai ales problemele salarizării angajaților, dar și achitării restanțelor salariale în cadrul Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei”. Ion Zaporojan a specificat că volumul restanțelor salariale se ridică la nivelul de 4 luni, iar pe unele sectoare, ajung chiar la distanța de un an de zile.

Prezent la seminar, Iurie Topală, directorul Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei”, a confirmat că suma restanțelor salariale la nivelul unității economice se ridică la peste 80 milioane de lei. El a mai precizat că deși cu mici întârzieri, salariile curente se achită regulat. În schimb, a spus Iurie Topală, situația este mai proastă la capitolul achitării restanțelor salariale. Directorul Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei a promis astăzi că toate restanțele salariale vor fi achitate până la începutul lunii ianuarie, anul viitor.

Departamentul mass-media și relații internaționale