Partenerii sociali, Guvernul, Sindicatele și Patronatul, s-au întrunit astăzi, 1 noiembrie, într-o nouă ședință a Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective pentru a examina proiectul de Lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
Proiectul de Lege a fost dat recent publicității de către Ministerul Finanțelor pentru a fi consultat public, iar în această săptămână sindicaliști din diverse ramuri (educație, sănătate, cultură, organele de forță, administrația publică) s-au întrunit pentru a analiza cu activul sindical prevederile acestuia, a discuta despre conținutul proiectului, a expune propuneri de îmbunătățire și recomandări. Astăzi, lideri sindicali, reprezentanți ai ramurilor menționate, alături de conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), au expus în cadrul ședinței Comisiei propuneri concrete privitor la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
Conform informațiilor anunțate anterior, implementarea noului sistem unitar de salarizare în instituțiile finanțate din bugetul de stat și bugetele locale, se estimează pe termen mediu (anii 2019-2021) la 3950 milioane de lei, fapt ce presupune operarea unor majorări salariale pentru angajații din sfera bugetară. Potrivit informațiilor expuse în cadrul ședinței de astăzi, mijloacele respective sunt prevăzute în Cadrul bugetar pe termen mediu și nu necesită surse suplimentare.
Octavian Armașu, ministrul Finanțelor, a menționat că noua lege a fost elaborată cu suportul Organizației Internaționale a Muncii și al experților internaționali, fiind incluse cele mai bune practici în domeniul remunerării muncii. Astfel, prin elaborarea și adoptarea proiectului dat sunt eliminate multiple carențe ale sistemului actual de salarizare, prin care se dorește să se obțină o mai bună motivare a salariaților.
În context, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a menționat că proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar este unul ambițios, necesar și așteptat de mai multă vreme de către salariații din sfera bugetară, prin care se va face mai multă claritate în sistemul de salarizare al angajaților din sectorul bugetar, ceea ce va asigura o echitate prin stabilirea unui sistem unitar de salarizare.
În urma discuțiilor, partenerii sociali au avizat proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Proiectul dat urmează să fie examinat spre adoptare de către Guvern, ulterior transmis spre examinare și adoptare Parlamentului Republicii Moldova.
Ministerul Finanțelor menționează caracterul unitar al noului sistem de salarizare. Evaluarea posturilor permite gruparea obiectivă a posturilor cu valoare similară, conform principiului „plată egală pentru muncă egală”. De asemenea, sistemul permite avansarea în grade de salarizare (pe verticală) și trepte de salarizare (pe orizontală). Ministerul Finanțelor mai menționează că legea ar putea intra în vigoare la 1 decembrie anul curent, astfel încât din luna ianuarie 2019 salariul care va fi plătit angajaților din sfera bugetară ar putea fi achitat în conformitate cu noua lege.
Departamentul mass-media și relații internaționale