Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii din Moldova sunt familiarizați cu practici europene privind negocierile colective

08.11.2018

IMG_2533

Liderii sindicali din teritoriu, reprezentanții centrelor sindicale național-ramurale, responsabilii sindicali de domeniul protecției juridice și social-economice au obținut cunoștințe mai largi privind negocierile colective în Uniunea Europeană și au realizat un schimb de experiențe și practici de negociere în cadrul seminarului din 6 – 7 noiembrie, curent.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat aceste seminare în incinta centrului educațional ”Institutul Muncii” și a invitat în calitate de expert internațional pe Ovidiu Jurca, cu o bogată experiență în domeniul muncii ca fost specialist principal pentru problemele lucrătorilor la Biroul Internaţional al Muncii de la Budapesta, precum și pentru contribuția sa la edificarea unui sistem sindical performant și promovarea intereselor sindicatelor din ţara noastră la nivel internaţional.

Cu acest prilej, Oleg Budza, președintele CNSM, a remarcat că experiența de peste hotare în ce privește organizarea negocierilor colective contează foarte mult pentru sindicaliștii din Moldova, mai cu seamă în contextul în care Confederația a lansat și desfășoară cu succes anul acesta Campania națională ”Contractul colectiv de muncă – garanția drepturilor tale”. În această ordine de idei, a menționat dumnealui, se impune tot mai insistent cunoașterea profundă a aspectelor negocierilor contractelor colective de muncă la nivel de unitate, de ramură și la nivel teritorial.

Prin intervenția sa, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM, a subliniat faptul că aceste seminare reprezintă activități de instruire organizate de către CNSM ca parte componentă a Campaniei naționale ”Contractul colectiv de muncă – garanția drepturilor tale”, sugerând, în felul acesta, că a fost realizat planul de acțiuni preconizat în contextul dat.

Vorbind despre strategiile și practicile de negociere din spațiul UE, Ovidiu Jurca, a punctat că prin aceste două evenimente se încearcă a consolida un set de deprinderi și competențe pentru reprezentații sindicatelor, care sunt implicați în procesul de negocieri colective în vederea semnării unor contracte colective de muncă la toate nivelurile în conformitate cu valorile Organizației Internaționale a Muncii și ale Uniunii Europene. Drept urmare, a subliniat dumnealui, se ridică nivelul de reprezentare a salariaților în fața angajatorilor și crește competența echipelor de negociere.

”Conştiinţa dreptului cetăţeanului, a lucrătorului şi a angajatorului este foarte importantă. Şi mă bucur că Republica Moldova se numără printre puţinele ţări în care am văzut că se lucrează în această direcţie, am văzut un progres.” – a afirmat Ovidiu Jurca.

Despre utilitatea acestor seminare organizate de CNSM au vorbit și participanții la evenimente. Leonid Platon, președintele organizației raionale Anenii Noi a  Federației Sindicale din Educație și Știință, a menționat că este important să cunoști cum să negociezi efectiv un contract colectiv de muncă, care modelează relațiile dintre angajator și salariați, care aduce avantaje lucrătorilor, este un document de bază pentru viața sindicală a colectivului.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM