Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Legea zilierilor dezavantajează … zilierii

08.12.2018

47571555_1920218381365741_6158463604694712320_o

Deși Legea zilierilor țintește un scop benefic, reglementarea muncii zilierilor, adoptarea în luna februarie și intrarea ei în vigoare în septembrie, curent,    s-a dovedit prematură.

Aceasta este una dintre concluziile de bază ale studiului ”Analiza impactului Legii nr.22 din 23.02. 2018 (Legea zilierilor) asupra garanțiilor sociale ale zilierilor din sectorul agrar”, care a fost prezentat astăzi, 7 decembrie, curent, în cadrul unei dezbateri publice organizate de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative  Sociale (IDIS) ”Viitorul” în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung, FES Moldova.

Autorul studiului, Adrian Lungu, expert în domeniul muncii, consideră că respectiva lege are mai multe carențe, din care cauză unele dintre obiectivele pozitive, ce se conțin în ea, ar putea să fie ratate. În opinia lui, legea ar putea să aibă un impact negativ asupra mai multor categorii vulnerabile de lucrători, precum persoanele angajate în baza contractului individual de muncă pentru lucrări sezoniere, persoanele cu dezabilități severe sau accentuate, persoanele în vârstă de până la 18 ani, persoanele cu obligații familiale etc.

În afară de aceasta, Adrian Lungu mai punctează faptul că legea în speță limitează substanțial drepturile zilierilor la repausul zilnic, la repausul săptămânal, zile de sărbătoare nelucrătoare, pauza de masă, pauzele pentru alimentarea copilului. Totodată, spune dumnealui, actul legislativ exclude acordarea concediului anual plătit, concediilor de odihnă anuale suplimentare, concediului de maternitate, concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului, concediului medical plătit, concediilor de studii, protecției în cazul accidentelor, precum și alte garanții stipulate în Codul Muncii al RM.

Sergiu Iurcu, șeful departamentului protecție social-economică al CNSM, consideră că studiul prezentat în cadrul dezbaterii publice organizate de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative  Sociale (IDIS) ”Viitorul” în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung, FES Moldova reprezintă o analiză precoce a impactului Legii zilierilor asupra activității lucrătorilor care prestează munci ocazionale.

El a menționat că Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, în genere, optează pentru un alt mecanism de reglementare a muncii zilierilor, care se aplică în Uniunea Europeană și anume voucher-ul, un tip de document eliberat de  autoritatea publică locală contra unei sume de bani, pe care posesorul îl prezintă angajatorului și la realizarea unui  anumit volum de muncă, lucrătorul ridică o anumită sumă de bani de la primărie. Utilizarea unui asemenea instrument contribuie la excluderea evaziunii fiscale.

Departamentul mass-media și relații publice al CNSM