După ce la finele anului 2017 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la activitatea Comitetelor sectoriale pentru formare profesională, partenerii sociali au reușit pe parcursul anului 2018 să creeze cinci Comitete sectoriale. Aceste structuri urmăresc să dezvolte politici în domeniul formării profesionale, în scopul sprijinirii învățământului profesional tehnic și formării continue, corelării formării profesionale a angajatorilor și salariaților cu cerințele pieței forței de muncă. În timpul apropiat, alte trei Comitete sectoriale urmează să fie înregistrate la Ministerul Justiției. În total se estimează că vor fi create douăsprezece Comitete sectoriale.
La 5 februarie curent, partenerii sociali, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), centrelor sindicale național-ramurale, Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova (CNPM), precum și experți în domeniul muncii de la Fundația Europeană de Formare (ETF), s-au întrunit în cadrul unei mese rotunde pentru a pune în discuție rezultatele activității Comitetelor sectoriale obținute în anul 2018.
Cei prezenți, au menționat că piața muncii se confruntă cu un deficit de cadre calificate, se înregistrează o fluctuație semnificativă a cadrelor la întreprinderi, iar migrația forței de muncă afectează activitatea mediului de afaceri. Pentru a îmbunătăți situația, participanții la masa rotundă au subliniat că este primordial de a dezvolta dialogul dintre actorii de pe piața muncii, de a crea mecanisme de gestionare eficientă a pieței muncii, retehnologizarea sectoarelor economiei naționale, implementarea standardelor internaționale în domeniul educațional în diverse sectoare, identificarea unor soluții de atragere a tinerilor să activeze la întreprinderile din țară.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a precizat că activitatea Comitetelor sectoriale în anul 2018 a fost una bună însă mai sunt multe de făcut pentru a atinge obiectivele trasate. „Reprezentanții sindicatelor sunt parte a acestor structuri. Scopul nostru este să contribuim la elaborarea standardelor ocupaționale în baza cărora să fie pregătită forța de muncă necesară economiei naționale. Aportul sindicatelor la acest proces este unul esențial”, a subliniat Sergiu Sainciuc.
Ana Gherganov, şef al Direcției politici ocupaționale din cadrul MSMPS, a menționat că activitatea Comitetelor sectoriale ar trebui să fie focusată pe proiecte relevante pentru piața muncii, să fie dezvoltate parteneriate la nivel local, asigurarea vizibilității activităților desfășurate, participarea la elaborarea politicilor publice în domeniul muncii.
La rândul său, Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM, a menționat că este firesc ca la început de cale să existe unele deficiențe în ceea ce privește activitatea Comitetelor sectoriale, însă, treptat, lucrurile se mișcă în direcția îndeplinirii misiunii acestor structuri: de a elabora standarde ocupaționale. Reprezentantul patronatelor a menționat că pentru a da un impuls activității Comitetelor sectoriale este necesar de a prelua experiența altor state în acest domeniu.
În contextul celor discutate, Vladimir Lungu, expert național al ETF, este de părere că deși asistăm la o accelerare a procesului de formare a Comitetelor sectoriale, aceste structuri încă nu au o viziune clară în ceea ce privește conectarea intereselor mediului de afaceri cu programele educaționale la nivel național. Expertul consideră că pentru a spori eficiența Comitetelor sectoriale este necesar ca structurile date să-și dezvolte capacitățile.
Reprezentanții Comitetelor sectoriale au menționat că în perioada de referință au reușit să implementeze mai multe proiecte în domeniul instruirii cadrelor, asigurării procesului de informare prin elaborarea strategiilor de comunicare și a unor pagini web, crearea unor baze de date, stabilirea dialogului la nivel de teritoriu, analiza ocupațiilor în mai multe ramuri și ajustarea curriculei educaționale la necesitățile pieței.
Comitetele sectoriale participă la formarea unui sistem de sprijin informațional și analitic pentru învățământul profesional tehnic pornind de la necesitățile pieței muncii. Activitatea Comitetelor sectoriale este fundamentată pe următoarele principii de bază: legalitate; egalitatea părților; paritatea reprezentării părților în organele de conducere; încrederea mutuală între părți; obligativitatea convențiilor colective și a altor înțelegeri între partenerii sociali. Cele cinci Comitete sectoriale care au fost înregistrate își desfășoară activitatea în următoarele domenii: comerț, hoteluri, restaurante; tehnologii ale informației și comunicațiilor; industria ușoară; intermediere financiară, asigurări și tranzacții imobiliare; sectorul agroalimentar; construcții.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM