Joi, 13 iunie, la Institutul Muncii s-a desfășurat o masă rotundă în cadrul căreia sindicaliștii au evaluat modul în care a fost implementat primul proiect pilot „Şcoala Sindicală din Moldova”.
La eveniment a participat conducrea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Institutului Muncii, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanți ai Agenţiei Austriace pentru Dezvoltare, Federaţiei Sindicatelor din Austria (OGB), Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică a Austriei și Ambasadei Austriei la Chişinău.
Proiectul „Şcoala Sindicală din Moldova”, desfășurat sub genericul „Democraţia are nevoie de democraţi”, a fost implementat în perioada septembrie 2012-iunie 2013 cu suportul OGB şi CNSM, având drept obiectiv consolidarea capacităţilor sindicatelor din ţară şi formarea unei noi generaţii de sindicalişti. Beneficiari ai proiectului sunt 18 sindicalişti din cadrul centrelor sindicale naţional-ramurale, membre ale CNSM.
Participanţii la proiect au fost instruiți seara şi în weekend, în domenii precum managementul sindical, dialogul social, legislaţia muncii, politici social-economice, solidaritatea sindicală, egalitatea de gen, managementul proiectelor, comunicare şi relaţii publice, antreprenoriat şi activitatea financiară.
„În ultimii ani, CNSM a alocat surse financiare importante pentru activitățile educaționale. „Şcoala Sindicală din Moldova” se înscrie în planurile strategice ale Confederației și s-a dovedit a fi un proiect de succes. Sper că acele cunoștințe care au fost acumulate de participanți vor fi materializate prin activități care vor contribui la dezvoltarea mișcării sindicale din țară”, a comunicat Mihail Hîncu, vicepreşedintele CNSM.
Vicepreședintele CNSM a ținut să mulțumească partenerilor austrieci pentru sprijinul acordat în procesul de implementare a proiectului și și-a exprimat speranța că acesta va fi continuat cu o participare și mai mare din partea sindicatelor de ramură.
“Prin intermediul acestui proiect urmărim să formăm o nouă generație de lideri de sindicat care trebuie să fie personalități bine pregătite pentru a face față provocărilor timpului”, a subliniat Vsevolod Barbăneagră, director general al Institutului Muncii.
Sepp Wall-Strasser, director executiv OGB, ofițer de proiect, a precizat că „Şcoala Sindicală din Moldova” are menirea de a deveni un nou model de educaţie continuă pentru sindicaliştii din Moldova.
„„Şcoala Sindicală din Moldova” a fost implementată în Moldova în baza modelului austriac. În Austria şcoala sindicală există de mai bine de 50 de ani şi a demonstrat de-a lungul timpului numai rezultate pozitive. Îmi exprim convingerea că acest proiect va contribui la implementarea în Moldova a unor modele şi abordări moderne de soluţionare a problemelor social-economice cu care se confruntă salariaţii, membri de sindicat și la modernizarea sindicatelor”, a precizat Wall-Strasser.
În cadrul mesei rotunde, participanții la „Şcoala Sindicală din Moldova” au prezentat o serie de proiecte axate pe soluționare a diverse probleme cu care se confruntă miembrii de sindicat. La final, cei 18 sindicaliști au primit diplome de participare la proiect.
Partea austriacă și conducerea CNSM au anunțat despre continuarea proiectului „Şcoala Sindicală din Moldova”, faza a doua a acestuia va demara în luna septembrie curent.
Centrul Informațional al Sindicatelor