Existența discriminării personalului didactic cu același nivel de studii, dar cu condiții diferite de salarizare; subiectivism și inechitate în stabilirea sporului de performanță; limitarea unor drepturi didactice ale conducătorilor la 0,25 din norma didactică și propunerea de a reveni la dreptul la 0,5 din normă, executată în timpul orelor de program; necesitatea revenirii la acordarea pentru angajații din sectorul bugetar a ajutorului material și a unui premiu anual. Acestea au fost principalele subiecte puse în discuție la 4 septembrie curent de către conducerea Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), în cadrul unei întrevederi de lucru cu Adrian Lebedinschi, președinte al Comisiei parlamentare “Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media”, organizată la inițiativa FSEȘ.
Conducerea Federației a subliniat importanța continuării dialogului cu partenerii sociali pentru a identifica soluții concrete la problemele semnalate mai sus. În acest sens, FSEȘ a expus în repetate rânduri un șir de propuneri care ar ameliora situația. Anterior, la 16 august 2019, aceleași chestiuni au fost discutate la întâlnirea liderilor sindicali ai FSEȘ cu Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministru al Educației, Culturii și Cercetării. Propunerile respective pot fi accesate aici.
După cum s-a menționat la întrevederea cu Adrian Lebedinschi, nu toate problemele abordate țin de competența partenerilor sociali, și se cere implicarea și a Parlamentului, îndeosebi a Comisiei parlamentare „Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media”.
Sindicaliștii au accentuat că odată cu adoptarea Legii 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, s-au constatat multiple carențe și inechități, care necesită un efort comun pentru excluderea lor. La sugestia colegilor din teritoriu, expuse în cadrul întrunirilor sindicale și conferințelor pedagogice, s-a venit cu propuneri de modificare a cadrului legal privind remunerarea muncii.
Liderii sindicali și-au exprimat speranța că reprezentanții Comisiei parlamentare se vor implica pentru a soluționa împreună inechităților din legislație care afectează interesele salariaților, membrilor de sindicat din ramură.
Părțile au convenit că în timpul apropiat vor organiza o masă rotundă cu participarea membrilor Comisiei parlamentare „Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media”, activului sindical din cadrul Federației și a conducătorilor instituțiilor din ramură unde vor fi examinate problemele menționate.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM