Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), președinți ai centrelor sindicale național ramurale și specialiști din cadrul aparatului CNSM, sunt familiarizați în perioada 26-27 septembrie cu practici suedeze în domeniul negocierilor colective, prezentate de către formatorul Torbjörn Hagelin, șef al Departamentului de negocieri al Sindicatului Constructorilor “Byggnads” din Suedia.
În cadrul activității, liderii sindicali își dezvoltă abilitățile în domeniul negocierile colective, și află practici internaționale privind promovarea dialogului social și negocierile colective, care ar putea fi aplicate în Republica Moldova.
Expertul Torbjörn Hagelin a comunicat celor prezenți despre rolul negociatorului, stiluri de negocieri, de ce trebuie să existe procesul de negocieri, care sunt instrumentele de care are nevoie un negociator, tipuri de negociatori, modele de comportament ale unui negociator instruit, factori care afectează negocierea, practici bazate pe modele de negocieri colective aplicate de sindicatele din Suedia.
În contextul discuțiilor, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a comunicat despre experiența și rezultatele activităților de negocieri colective din țara noastră. În acest sens, s-a menționat despre implementarea de către CNSM în perioada 2018-2019 a campaniei „Contractul Colectiv de Muncă (CCM)–garanția drepturilor tale”. În urma desfășurării campaniei date a crescut gradul de informare al membrilor de sindicat despre conținutul CCM. Totodată, a crescut ponderea salariaților cuprinși de CCM din rândul membrilor de sindicat (în anul 2017- rata de cuprindere a fost de 97,4%, iar în anul 2018 – 99,3%).
Liderii sindicali din Republica Moldova au menționat că principala provocare la capitolul negocieri colective este partea de implementare, iar pentru a obține rezultatele dorite este necesară o mai mare conjugare a eforturilor dintre angajatori, salariați și organizațiile sindicale.
Timp de două zile, sindicaliștii au fost informați despre exemplul suedez de dialog social și negocieri colective, rolul sindicatului în domeniul negocierilor, precum și particularitățile cadrului legislativ din cele două țări.
Precizăm că vizita expertului suedez în Republica Moldova este efectuată la invitația Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”Sindicons”, cu sprijinul Federației Internaționale a Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului (BWI), sindicat global care întrunește peste 350 de organizații din 135 țări și reprezintă interesele a peste 12 milioane de sindicaliști din întreaga lume.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM