Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicatul „Servicii Pază şi Detectivi” consideră iniţiativa patronatelor drept ignorare a drepturilor la un trai decent

20.03.2013

securitate620

Sindicatul „Servicii Pază şi Detectivi” consideră prematură și neîntemeiată inițiativa Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova şi ale unor reprezentanţi ai investitorilor străini de amendare a unor articole din Codul muncii şi Legea sindicatelor.

Sindicatul de ramură se pronunţe pe marginea acestui subiect, după ce săptămâna trecută, Confederația Naţională a Sindicatelor din Moldova a adresat Parlamentului o Declaraţie privitor la propunerea comună a Camerei de Comerţ Americane din Moldova, Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova şi Asociaţiei Businessului European referitoare la amendarea unor articole din Codul muncii şi Legea sindicatelor .

„Suntem solidari opiniei CNSM şi ne pronunţăm împotriva adresării respective. Încercările reprezentanţilor patronatelor de a fonda această iniţiativă sunt lipsite de argumente concludente şi pertinente. La etapa actuală această inițiativă seamănă mai mult cu un lobby, cu o încercare de a da frâu liber patronatelor în motivarea ignorării drepturilor la un trai decent, la condiţii juste şi prielnice de muncă, remunerare adecvată, la securitatea şi sănătatea muncii, la o carieră profesională, garanţiilor şi libertăţilor salariaţilor”, se arată în scrisoare.

Sindicatul „Servicii Pază şi Detectivi” consideră că în condiţiile actualelor reglementări, patronatele îşi satisfac interesele, lipsind de locuri de muncă în special femeile, tineretul, persoanele de vârsta pensionară, ultimelor fiindu-le ignorată experienţa profesională.

Reamintim că patronatele și investitorii străini au propus amendarea articolului 87 din Codul muncii (interzicerea concedierii fără acordul organului sindical) şi a articolelor: 16 (apărarea dreptului membrilor de sindicat la muncă), 33 (garanţii persoanelor alese în organele sindicale şi neeliberate de la locul de muncă de bază) şi 34 (garanţii persoanelor alese în organele sindicale şi eliberate de la locul de muncă de bază) din Legea sindicatelor în sensul excluderii acestor garanţii şi, implicit, a rolului sindicatelor din acest proces.

Centrul Informațional al Sindicatelor