Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Au fost desemnați câștigătorii ediției 2019 a programului „Jurnaliști pentru Drepturi Sociale”

15.10.2019

1

În perioada aprilie-octombrie curent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, în parteneriat cu Fundația „Friedrich Ebert Stiftung” și Centrul de Investigații Jurnalistice, au organizat o nouă ediție a programului de instruire „Jurnaliști pentru Drepturi Sociale”. Programul are scopul de a consolida capacitățile reprezentanților mass-media în abordarea problematicii sociale, drepturilor salariaților, protecției sociale, securității la locul de muncă și altele.

Programul a fost structurat în 7 sesiuni de instruire, în cadrul cărora au fost abordate diverse teme. Programul a avut o dimensiune practică importantă, participanții fiind instruiți în jurnalismul de investigație, iar sesiunile de instruire au fost moderate de experți cu experiență bogată în temele abordate. Pe parcursul anului, participanții au elaborat materiale jurnalistice unde au abordat subiecte ce se referă la respectarea drepturilor sociale în Republica Moldova.

La sfârșitul săptămânii trecute a fost organizată ultima sesiune a acestui program, iar cei mai buni autori au fost distinși cu premii după cum urmează: Nicu Guşan (Radio Europa Liberă) – s-a învrednicit de premiul I; Natalia Munteanu (Agora), Irina Odobescu (CIJM), Elena Putregai (Realitatea.md), Angela Zaharova (Elita TV), Olga Stăvilă (Radio Moldova) – au luat premii de gradul II; Svetlana Cernov (Est Curier, Criuleni), Ludmila Podgurschi (Edit Ocnița), Tatiana Şikirliiskaia (Logos Press), Alina Chiriac-Ivaşcu (Radio Moldova) și Tatiana Balan (Radio Moldova) – sunt deținătoare ale premiului de gradul III.

Temele abordate în cadrul programului au cuprins, între altele, reformele din domeniul social, inclusiv reforma sistemului salarizare, reforma sănătății și securității în muncă, modificările la Codul Muncii, precum și subiecte legate de piața muncii, protecția socială și drepturile angajaților, rolul sindicatelor și al dialogului social, monitorizarea implementării componentei sociale a Acordului de Asociere RM-UE.

Alte teme puse în discuție de către participanți s-au referit la reforma sistemului de pensii, ocuparea forței de muncă și salarizarea în sectorul real și bugetar, migrația forței de muncă, transparentizarea salarizării și egalitatea de gen, Legea zilierilor și impactul ei asupra unor lucrători din agricultură, etc.

Prima ediție a programului „Jurnaliști pentru Drepturi Sociale” a avut loc anul trecut, la el participând peste 20 de jurnalişti din mass-media regională și națională.

Departamentul mass-media și relații internaționale