Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicatele pledează pentru implementarea la nivel național a unui plan de acțiuni axat pe îmbunătățirea calității forței de muncă

18.06.2013

sindeng

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova î-și exprimă îngrijorarea în legătură cu situația de pe piața forței de muncă și consideră că este necesar de implementat la nivel național un plan de acțiuni axat pe îmbunătățirea calității forței de muncă. Despre aceasta a comunicat marți, 18 iunie, Oleg Budza, președintele CNSM, în cadrul unei conferințe sindicaliste intenaționale, organizată la Chișinău de Consiliul Republican al Sindicatului Federativ al Lucrătorilor din Energetică “SINDENERGO”.

“Conform unor studii, doar 14% din patronii din Republica Moldova sunt mulțumiți de calitatea forței de muncă. Acestea dar și alte date ne demonstrează că avem numeroase lacune în acest sens. Noi considerăm că este necesar de întreprins de urgență măsuri în această direcție dacă vrem să avem investiții și să dezvoltăm economia națională. O soluție consideram că ar fi implementarea la nivel național a unui plan de acțiuni bine gindit, cu participarea partenerilor sociali, care ar identifica mecanismele potrivite pentru a îmbunătăți situația”, a comunicat liderul sindical.

În opinia președintelui CNSM, un factor important care influențează negativ calitatea forței de muncă este lipsa unor politici de reciclare a cadrelor și de instruire continuă a acestora.

“În statele occidentale, circa 70% din salariați periodic participă la activități de instruire pentru a putea face față cerințelor profesionale. În spațiul CSI această cifră este de circa 10% iar în Moldova constituie doar circa 5%”, a precizat Budza.

“Pentru noi, sindicaliștii, activitatea de formare și instruire a cadrelor este una din direcțiile prioritare. Datele noastre arată că doar în anul 2012, au fost instruiți peste 20 000 mii de lideri și activiști sindicali. În acest sens, în ultimii ani acordăm o atenție deosebită modernizării Institutului Muncii și dorim ca această instituție să devină un centru educațional de nivel internațional pentru a contribui și mai mult la reciclarea cadrelor și la instruirea continuă a acestora”, a subliniat președintele CNSM.

În context, Budza s-a mai referit și la necesitatea diminuării muncii “la negru” și a practicilor de achitare a salariilor „în plic”. „Actualmente ponderea economiei informale în Moldova constituie peste 15 miliarde de lei. Anume în zona „gri” a economiei pot fi găsite sursele necesare pentru majorarea salariilor, pensiilor și indemnizațiilor, pentru stimularea tinerilor să rămînă să muncească acasă”, a conchis liderul sindical.

Centrul Informațional al Sindicatelor