Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Schimb de experiență a sindicaliștilor din ramura sănătății din România și Republica Moldova, la Chișinău

18.10.2019

IMG_2407

Un grup de circa 40 de sindicaliști de la Federația “SANITAS” din România (filialele Brăila și București) se află în perioada 18-20 octombrie curent la Chișinău, pentru a face schimb de experiență cu colegii de la Federația Sindicală “Sănătatea”. Sindicaliștii vor trasa direcțiile de colaborare și vor efectua o vizită de lucru la Institutul de Medicină Urgentă din capitală.

Întruniți astăzi, 18 octombrie, în cadrul mesei rotunde cu genericul „Activitatea sindicatelor din sistemele de sănătate ale României și Republicii Moldova”, părțile discută despre acțiunile pe care le-au întreprins în ultima perioadă pentru a apăra drepturile și interesele membrilor de sindicat, salariaților din ramura sănătății.

Aurel Popovici, președinte al Federației “Sănătatea”, a declarat că o problemă importantă care afectează sistemul medical este exodul cadrelor, cauzată de nivelul de salarizare. “Dacă acum 3 ani în sistem activau circa 47 de mii de salariați, astăzi numărul acestora s-a diminuat cu câteva mii. Ne dorim să ajungem la nivelul de salarizare al colegilor din România, însă pentru această sunt necesare reforme. Vom continua să eficientizăm dialogul social cu structurile statale. În acest sens, recent a fost semnată Convenția colectivă la nivel de ramură, dar mai avem multe de făcut pentru a îmbunătăți situația”, a subliniat liderul sindical.

Viorel Hușanu, președintele Federației “SANITAS”, filiala București, a spus că în ultimii ani nivelul de salarizare al cadrelor medicale din România a crescut simțitor datorită presiunilor exercitate de către sindicaliști asupra autorităților, și a îndemnat sindicaliștii din Republica Moldova să fie în continuare insistenți în procesul de negocieri.

Precizăm că Federația Sindicală “Sănătatea” și Federația “SANITAS” au semnat în anul 2016 un Acord de colaborare care prevede implementarea mai multor activități de cooperare în domeniul educațional, schimb de experiență, organizarea campaniilor de informare și sensibilizare cu privire la necesitatea combaterii agresiunii împotriva cadrelor medicale, desfășurarea unor activați comune în diverse domenii la nivel național și teritorial.

Potrivit unui studiu elaborat în anul 2018 de către Centrul Analitic Independent “Expert-Grup”, una dintre cele mai importante constrângeri cu care se confruntă sistemul medical național este asigurarea cu resurse financiare suficiente. „În condițiile îmbătrânirii populației și creșterii cererii serviciilor medicale, sustenabilitatea financiară a sistemului este pusă în pericol. De asemenea, pentru sporirea calității serviciilor medicale este necesară reforma rețelei spitalicești.”, se arată în studiu.

Departamentul mass-media și relații internaționale