Protecția femeilor angajate în câmpul muncii, provocările și tendințele în acest sens, au constituit subiectul de discuție al unei mese rotunde, care s-a desfășurat vineri, 21 februarie, în incinta întreprinderii S.A. „Ionel”. La dezbateri au participat Comisia de femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), conducerea CNSM, reprezentanți ai angajatorilor și ai autorităților publice centrale.
Liuba Rotaru, președintele Comisiei de femei, a făcut o trecere în revistă a celor mai importante realizări ale sindicalistelor, obținute în ultima perioadă în domeniul protecției sociale a femeilor și a familiilor lor. Printre acestea, putem menționa aportul direct la modificarea Legii 289 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale; oferirea a două opțiuni de stabilire a indemnizației lunare la solicitarea concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani; substituirea fiecărei luni din concediul de îngrijire al părinților cu un salariu mediu pe economie la stabilirea pensiei etc.
Rotaru a menționat că mizează în continuare pe menținerea bunei conlucrări cu factorii de decizie, îndemnând la efort comun în vederea promovării ratificării de către Parlament a Convenției OIM nr. 190 „privind eliminarea violenței și hărțuirii a locul de muncă”, dar și asupra urgentării inițierii procedurii de confirmarea a bolilor profesionale și profilaxiei acestora.
Oleg Budza, președintele CNSM, a reiterat că femeile constituie 62 la sută din numărul total al membrilor de sindicat. „Tindem, însă, să sporim procentual cota acestora și în organele de conducere sindicale, pentru a facilita o mai bună desfășurare a activităților de promovare a drepturilor sociale și de muncă ale salariatelor”, a subliniat liderul sindical.
Reprezentatele S.A. „Ionel”, S.A. „Viorica-Cosmetic” și S.A. „Tricon” le-au vorbit participantelor la masa rotundă despre eforturile depuse în vederea asigurării angajaților (preponderent femei) cu condiții bune de muncă: salarii decente, pachete sociale atractive, stimulente pentru mamele tinere care se reîntorc la muncă. „Ne străduim mereu ca angajatele noastre să se simtă protejate și promovate, oferindu-le cazare, tichete de masă, transport, sală de sport. Cu toate acestea, întreprinderea continuă să se confrunte cu o lipsă acută de personal calificat”, a spus Tamara Luchian, directorul fabricii „Ionel”.
Această problemă este, de fapt, comună pentru toate întreprinderile de stat, a punctat Diana Radu, președintele organizației sindicale al S.A. „Tricon”. „În pofida faptului că investim în echipamente și utilaje moderne, muncitorii nu pot să lucreze cu ele, pentru că nu au instruirea necesară”, a subliniat ea. Potrivit statisticilor, la sfârșitul anului 2019, în întreprinderile din industria ușoară se atesta un deficit de 3 mii de cusătorese.
Astfel, sindicalistele au solicitat factorilor de decizie, prin intermediul consilierului Președintelui Republicii Moldova și consilierului Prim-ministrului, prezenți la eveniment, să vină cu un set de măsuri pentru a redresa situația creată și care ar motiva oamenii să rămână și să lucreze în țară.
Masa rotundă a fost precedată de o vizită de informare la întreprinderea S.A. „Ionel”, unde participantele au fost informate despre condițiile de activitate din cadrul unității.
Departamentul mass-media și relații internaționale