Reprezentanții centrelor sindicale național-ramurale responsabili de politicile aplicate în domeniul securității și sănătății în muncă au analizat împreună cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și a Inspectoratului Muncii al Sindicatelor realizările Laboratorului Controlul Factorilor de Risc (LCFR) și strategiile de activitate pentru anul 2020.
Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM, a menționat că LCFR a obținut Certificatul de Acreditare de la Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova MOLDAC și este gata să ofere un spectru larg de servicii de măsurare a factorilor de risc gratis pentru organizațiile sindicale și membrii de sindicat.
“Scopul nostru este de a înlătura și a minimiza factorii de risc care afectează sănătatea salariaților și le pun viața în pericol, în conformitate cu cerințele cadrului normativ și standardele internaționale. Pentru a asigura buna funcționare a acestui laborator și a valorifica toate posibilitățile pe care le poate oferi, este importantă implicarea reprezentanților centrelor sindicale național-ramurale pentru a contribui la diminuarea nivelului înalt al accidentelor de muncă și a le preveni”, a accentuat Hîncu.
La rândul său, Albert Răileanu, șef al LCFR, a informat că misiunea laboratorului este de a furniza beneficiarilor servicii de calitate, pentru monitorizarea condițiilor de securitate și sănătate la locul de muncă. Obiectivul principal al laboratorului este de a îmbunătăți continuu calitatea serviciilor în efectuarea măsurărilor privind parametrii ce țin de factori precum: microclimat, iluminat, zgomot, vibrația și câmpul electromagnetic. S-a precizat că laboratorul nu efectuează atestarea locurilor de muncă ci furnizează servicii de măsurare a factorilor de risc.
Pentru anul 2020, responsabilii de activitatea laboratorului și specialiștii în domeniul securității și sănătății în muncă și-au propus să îmbunătățească continuu sistemul de management al laboratorului, să intensifice comunicarea și conlucrarea în domeniul măsurărilor la întreprinderi, instruirea părților interesate privitor la îndeplinirea cerințelor standardelor de calitate a metodelor de măsurare și evaluare a factorilor de risc.
Precizăm că activitatea LCFR din cadrul Inspectoratului Muncii al Sindicatelor se înscrie în prevederile Strategiei CNSM pentru anii 2017-2022 cu privire la necesitate îmbunătățirii situației în domeniul securității și sănătății în muncă. Amintim că serviciile de laborator se efectuează în baza unei Cereri care poate fi accesată aici.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM