Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicalistele din raionul Rezina își doresc o mai bună protecție social-economică a femeilor din mediul rural

05.03.2020

IMG_3989

În preajma Zilei Internaționale a Femeii, 8 Martie, sindicalistele din raionul Rezina au organizat o masă rotundă cu genericul “Femeia informată este protejată” în cadrul căreia au fost discutate problemele social-economice cu care se confruntă femeile din mediul rural. Totodată, sindicalistele au analizat rezultatele activității Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în anul 2019.

În jur de 50 de membre și lideri ai organizațiilor sindicale din raionul Rezina, activiste din organizațiile de femei din cadrul sindicatelor din diferite ramuri și-au dat întâlnire la această masă rotundă.

Lipsa locurilor de muncă, condiții proaste de muncă, nerespectarea cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă, salariile mici, discriminarea femeilor la locul de muncă, lipsa creșelor și a suportului necesar pentru tinerele mame – sunt doar câteva din problemele care afectează femeile din mediul rural. Sindicalistele au menționat că pentru a găsi soluții și a le depăși, sunt necesare măsuri la nivel național, materializate prin implementarea unor politici sustenabile care ar contribui la îmbunătățirea vieții femeilor din teritoriu, conjugarea eforturilor tuturor partenerilor sociali, dezvoltarea activității Comisiei pentru consultări și negocieri colective la nivel teritorial.

În cadrul discuțiilor pe marginea acestor chestiuni, Vera Platon, reprezentanta CNSM în raionul Rezina, a informat despre acțiunile care au fost întreprinse de mișcarea sindicală în ultima perioadă, care au avut în vizor problemele cu care se confruntă femeile din mediul rural, precum și alte subiecte. Astfel, sindicalista s-a referit la rezultatele înregistrate în domenii precum: remunerarea muncii, protecția socială, parteneriat social, asistență juridică oferită membrilor de sindicat, asigurarea procesului de întremare a sănătății salariaților, etc.

Elena Dimitriu, consultant superior, Departamentul protecție social-economică al CNSM, a oferit sindicalistelor mai multe detalii despre reformele în domeniul salarizării, noua metodologie de indexare a pensiilor, calcularea indemnizațiilor, determinarea cuantumului pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil, majorarea indemnizației unice la nașterea copilului, aspecte legate de concediul de îngrijire a copilului, modul de calculare și achitare a îndemnizației pentru incapacitatea temporară de muncă.

În cadrul mesei rotunde, participantele au mai fost informate despre unele aspecte privind stabilirea și plata anumitor prestări sociale, particularitățile legislației muncii care vizează munca salariaților angajați la lucrări sezoniere, chestiuni legate de profilaxia unor boli și maladii.

Menționăm că această masă rotundă face parte dintr-un șir de acțiuni de informare a membrilor de sindicat demarate de CNSM la începutul acestui an în cadrul cărora sunt prezentate rezultatele activității Confederației înregistrate în 2019 și sunt trasate obiectivele pentru anul curent. Astfel de întruniri au fost organizate la Drochia, Edineț, Dondușeni, Comrat, Cahul și Ungheni.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM